Byl svět v roce 1983 na prahu jaderné války?

Nedávná historie přináší často šokující zjištění.

hanoTo, že v roce 1962 americký prezident John F. Kennedy a jeho sovětský protějšek Nikita S. Chruščov řešili válečnou raketovou krizi hrozící otevřenou jadernou konfrontací mezi oběma velmocemi, je dostatečně známým faktem, který se odehrával za asistence světových politiků a sdělovacích prostředků.

Sovětské rakety byly nakonec staženy z Kuby a adekvátní americké střely z Turecka. V roce 1983 však málem vypukl globální nukleární konflikt a světová veřejnost o tom neměla ani ponětí. Vše se totiž odehrávalo pod neproniknutelnou rouškou světa přísně střežených státních tajemství a špionáže. Strhující svědectví, které strhlo oponu nad dramatickými událostmi ne tak vzdálené doby, podali jejich přímí protagonisté, bývalí američtí a sovětští vojáci a superšpioni z KGB a CIA. Stalo se tak na stránkách britského listu The Daily Mail a britském televizním kanálu Channel 4. Hlavními svědky se stali bývalý vysoce postavený důstojník, velitel jedné ze sovětských raketových základen Viktor Tkačenko, někdejší zástupce ředitele CIA a současný americký ministr obrany Robert Gates, bývalí nejvyšší představitelé KGB a CIA, ruský superpřeběhlík z KGB Gordijevskij, bývalý sovětský superagent ve štábu NATO, skrývající se pod krycím jménem Topaz, i sovětský pilot, který na rozkaz sestřelil nad sovětským územím letadlo jihokorejské společnosti KAL. To se bezdůvodně odchýlilo od svého letového kurzu a odmítlo jakoukoliv komunikaci, a poté i výzvy následovat sovětské stíhačky zpět do letového koridoru.

V roce 1983 vrcholila studená válka. Málokdo tehdy tušil, jak rychle se mohla změnit v horkou . Jaderná katastrofa byla totiž na spadnutí. Mezinárodní scéna byla následující. Sověti i Američané disponovali raketovými prostředky s dosud nevídanými takticko-technickými parametry. Sovětské balistické SS-20 na mobilních odpalovacích rampách bylo snadné ukrýt, a téměř nemožné vypátrat. Američané nasadili na své základny v západní Evropě své balistické Pershingy II a přidali ještě křídlaté nízkoletící rakety Cruise , takřka nezachytitelné běžnými radary. A v Bílém domě vystřídal prezidenta Jimmyho Cartera Ronald Reagan.

Reagan vyhlašuje válku říši zla

Bývalý hollywoodský herec, republikán, a tehdy první muž USA, pronesl ihned na počátku své prezidentské kariéry ostře provokativní projev, v němž označil SSSR za říši zla . Jeho sovětský protějšek, bývalý dlouholetý šéf KGB Jurij Andropov, i celé tehdejší sovětské vedení, se cítilo tónem projevu zaskočeno a reagovalo velmi podrážděně. Situaci ještě zhoršovala skutečnost, že Andropovovo zdraví bylo v tu dobu již značně podlomeno a nakonec byl prakticky po celou dobu nástávající vážné sovětsko-americké krize upoután na nemocničním lůžku, napojen na dialyzační přístroj. Informace mu tak byly nakonec předávány zprostředkovaně, což nebyla zrovna ideální situace.

Prezident Reagan neváhal ve svém radikálním protisovětském tažení ani okamžik a v dalším svém vystoupení si ještě přisolil. Vyhlásil projekt hvězdných válek za biliony dolarů, který by měl umožnit zlikvidovat jakoukoliv nepřátelskou balistickou raketu ještě před jejím průnikem do amerického vzdušného prostoru. Moskva okamžitě ohodnotila tento projekt jako jasně nepřátelský a agresivní akt a vydala příslušné pokyny propagandistickým institucím, ministerstvu zahraničí i všem zpravodajským službám. Na dosud nevídaný velmocenský konflikt tak už bylo zaděláno. Andropov okamžitě přistoupil k zahájení operace RYAN, v jejímž rámci bylo uloženo všem agentům KGB na Západě, aby získávali jakékoliv informace, které by svědčily o tom, že Washington plánuje první jaderný úder proti Sovětskému svazu.

Jak vypověděl před britskými sdělovacími prostředky přeběhlý vysoký důstojník KGB Gordijevskij, který tehdy pracoval jako diplomat na sovětském velvyslanectví v Londýně, bylo jeho úkolem pečlivě sledovat zda Britové nezačínají tajně shromažďovat zásoby potravin, benzinu a krevní plazmy. V centrále KGB byly všechny informace i jejich zlomky pečlivě analyzovány a tříděny. Závěr: situace je kritická.

Podle komentáře jednoho z expertů CIA prý ale problém spočíval v tom, že KGB byla skutečně vynikající ve shromažďování informací, ale problém byl údajně v jejich vyhodnocování. Každopádně běh událostí svědčil o tom, že sovětsko-americké vztahy velice rychle a neodvratně směřují ke konfrontaci.

Tajemný let z Aljašky do Soulu

Přispěly k tomu i dramatické a tragické události nad Beringovým mořem. Již zmíněné letadlo jihokorejské letecké společnosti KAL s 269 cestujícími na palubě se z nepochopitelných důvodů dostalo po náhlé změně kurzu do blízkosti jedné ze supertajných sovětských vojenských základen. Pilot jihokorejského boeingu ignoroval jakékoliv pokusy o rádiové spojení. K letadlu proto byly vyslány stíhačky Suchoj, aby letoun navedly na správný letový kurz. Pilot na jejich výzvy nereagoval. Na palubě boeingu panovala naprostá tma. Letadlo pokračovalo v letu i přes výstražné výstřely. To bylo už zcela nepochopitelné. Po několika děsivých okamžicích naprostého ticha přišel rozkaz k přerušení letu . Při vyhodnocení tragického incidentu došlo k neuvěřitelné události. Záznamy z obrazovek radarů ukázaly, že souběžně s civilním boeingem letěl v jeho stínu neidentifikovaný letoun naprosto shodného typu.

Prezident Reagan ihned po incidentu znovu velmi ostře vystoupil proti říši zla. Pak nastala téměř katastrofa. USA a NATO zahájily 3. listopadu 1983 ve velitelském bunkru v Belgii pod krycím názvem operace ABLE ARCHER sedmidenní spojařské štábní cvičení pro případ války. Jednalo se pouze o tzv. papírové cvičení. Sověti o něm byli údajně předem informováni. Navíc každá rádiová depeše v jeho průběhu byla provázena upozorněním EXCERCISE ONLY (pouhé cvičení). Sovětské velení po nepřátelských Reaganových vystoupeních a dalších událostech však už ničemu nevěřilo. Hitlerův útok proti SSSR v červnu 1941, plán Barbarossa, byl rovněž zahájen pod rouškou vojenského cvičení. Výsledek: zahynulo 25 milionů sovětských občanů a země byla neuvěřitelným způsobem zpustošena. Okamžitě tak následovaly šifry všem rezidenturám KGB ve světě s úkolem zjistit, zda operace ABLE ARCHER není ve skutečnosti prvním krokem k jadernému útoku.

Zpravodajské služby, zdá se, v tomto případě zcela zaspaly a příslušné sovětské zpravodajské aktivity vůbec nezaznamenaly. V Bílém domě tak ani netušili, co se děje. Je skutečností, že Reaganovo okolí již v té době začalo projevovat určitou nervozitu, zda se mezinárodní situace už příliš nezahustila. V Camp Davidu byl Reaganovi privátně promítnut před veřejným uvedením film The Day After (Den poté), virtuální rekonstrukce následků nukleární války. Reagan byl podle svědků značně otřesen. Film předpokládal 150 milionů obětí z řad obyvatel USA. Reagan si pak do svého deníku zapsal toto: Cítím se velmi deprimován. Jen úplní idioti mohou věřit, že je možno vyhrát nukleární válku. Musíme udělat všechno možné, aby se nikdy nestala. Harcovník studené války pomalu docházel k názoru, že je nutno s Moskvou navázat lepší a konstruktivnější vztahy. Málem už k tomu však nebyla příležitost.

Superagent KGB TOPAZ na scéně

Operace ABLE ARCHER se totiž blížila k svému neslavnému vyvrcholení. Poslední sedmý den měla být zastavena fiktivní invaze Varšavské smlouvy. Za tím účelem mělo být virtuálně vypáleno na cíle v NDR, ČSSR a Polsku 350 jaderných raket. Kreml byl naprosto šokován. Zpravodajské informace byly naprosto zdrcující. Jurij Andropov byl přesvědčen, že sedmého dne vojenského cvičení dojde k masivnímu americkému jadernému úderu proti Sovětskému svazu. Všechny sovětské ozbrojené síly byly přivedeny do prvního stupně bojové pohotovosti. Pak už by následovala pouze aktivace jaderného kufříku. Na sovětských leteckých základnách byly připraveny k okamžitému startu všechny strategické bombardéry s jadernými zbraněmi. Stovky mezikontinentálních jaderných raket byly odjištěny. K okamžitému vypuštění byly připraveny i mobilní SS-20. Lodě Baltské námořní flotily zaujaly skrytá postavení za skalními útesy. Sovětské jaderné ponorky s arzenálem jaderných balistických raket čekaly pod ledovým příkrovem v Arktidě.

Američané prostřednictvím svých špionážních družic i agentů celé dění monitorovali, ale nepřikládali mu zvláštní důležitost. Pokládali ho za rutinní vojenské cvičení. Do hry pak vstoupili dva agenti. Důstojník KGB Gordijevskij v Londýně, ve skutečnosti dvojitý agent pracující pro Brity, jemuž byla přikládána taková důležitost, že mohl poslat urgentní depeši přímo k Reaganovým rukám. Vylíčil v ní, jaké důsledky má operace ABLE ARCHER. V Bílém domě to způsobilo naprosté zděšení. Reagan i jeho poradci byli v šoku.

Američané reagovali bleskurychle. Sedmý den cvičení byl okamžitě zrušen a virtuální salva 350 raket s jadernými hlavicemi odvolána. Reagan sám ostentativně opustil území USA a odcestoval na návštěvu Jižní Koreje a Japonska. Byl to jasný signál pro Moskvu. A na scénu vstoupil druhý klíčový agent TOPAZ, kterého KGB pověřila, aby potvrdil, že Sovětský svaz nemá důvod k obavám. Agent TOPAZ byl občan NDR Rainer Rupp. Byl skutečným zpravodajským esem, kterému se podařilo proniknout až do nejvyšší hierarchie NATO a měl přístup k těm nejtajnějším informacím. TOPAZ měl pro případ amerického útoku poslat krátkou nehovorovou telefonickou výstrahu. Místo toho poslal naléhavou šifrovanou depeši, že se žádný americký útok nepřipravuje. Jaderná apokalypsa byla zažehnána.

Haló noviny, 31. března 2008, redakční zpráva

http://www.halonoviny.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.