Kniha „Jak to bylo s osvobozením Plzně?“

Kniha o protifašistickém odboji v Plzni za 2. světové války a květnovém povstání Plzeňanů v roce 1945 je stále v prodeji!

Nápad vydat knihu o osvobození Plzně vznikl jako reakce na oslavy a jednostranné výklady této historické události.

 Hlavní částí knihy se staly paměti pana J. Maršáka na plzeňské povstání v květnu 1945 a osvobození Plzně, které v tak ucelené podobě a bez dobových fotografií ještě nebyly jinde publikovány. Následují další paměti Václava Kubáta, týkající se protifašistického odboje v Plzni.

Velice čtivé paměti zaujmou i ty, co je tématika války a odboje příliš nezajímá. Je to napínavé čtení proto, že  jsou velice reálně a z pohledu obyčejného člověka popsány situace, které za války skutečně nastaly, s děsem i absurdnostmi války.

Válka zde není jen teoretický a historický pojem. Informace zde uvedené jsou ale mnohdy nové i pro ty, co se historií zabývají. Popisuje se, co všechno lidé dělali proti okupantům a za co všechno jim hrozila smrt.

Vzpomínky na odboj pana Kubáta byly sepsané už v 60. a 70. letech a do této doby byly uložené v šuplíku. Autor po odbojové činnosti a následném zatčení strávil celou válku ve věznicích a nucených pracích. S úctou jsou zde připomínány odbojové činy řady odvážných Plzeňanů. Nebylo možné opomenout významný odboj ve Škodových závodech.

K útrapám války v Plzni patřilo i bombardování, které postihlo město nejvíce v samém závěru války.

Fotografická část obsahuje i fotografie pamětních desek, které se týkají povstání a odboje. Okolo desek chodí tisíce lidí každý den, aniž by si uvědomovali osudy těch, kteří jsou na nich uvedeni.

Vzpomínky jsou doplněny údaji o osvobození Plzně od historika V. Laštovky.

Obsah

  • jak-to-bylo1Osvobození Plzně bylo vždy předmětem sporů – úvod

K odboji na Plzeňsku a k povstání proti německé, nacistické okupaci (vzpomínky Jaroslava Maršáka, přímého účastníka povstání Plzeňanů v květnu 1945

Období před druhou světovou válkou a za 2. světové války v Plzni (vzpomínky Václava Kubáta)

Vzpomínky na americké bombardování Plzně 17. dubna 1945 (Anna Jungová)

Základní charakteristika hlavních protifašistických odbojových organizací a skupin působících v poslední fázi odboje v Plzni a okolí (Doc. Vojtěch LAŠTOVKA)

Historická pravda. Připomenutí hrůzných fakt o 2. světové válce (Jan Boštík)

Odboj proti zlu a všudypřítomné smrti – doslov

Seznam padlých v květnovém povstání v Plzni r. 1945

Seznam pomníčků a pamětních desek umístěných ve městě Plzni na památku padlých bojovníků při revolučních událostech v květnu 1945

 Boštík, J.: Jak to bylo s osvobozením Plzně? Orego, 2. dopl. vyd., Praha 2018, vázaná, 150 Kč + pošt.

viz: http://www.orego.cz/orego-cz/eshop/0/0/5/49-Jak-to-bylo-s-osvobozenim-Plzne 

Máte-li o knihu zájem, pište na e-mail – info@orego.cz 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.