Případ manželů Rosenbergových

Manželé Ethel a Julius Rosenbergovi prý svým „předáním atomové bomby do rukou Rusů“ nesli zodpovědnost za „komunistickou agresi v Koreji“, která si vyžádala již „více než 50 tisíc obětí“. Kdyby to byla pravda, museli by Rosenbergovi být mnohem mocnější než Rockefeller a skoro stejně tak zlí jako Hitler. Kdo byli opravdu?

rosenbergoviHorší než vražda

„Váš zločin je horší než vražda,“ vysvětlil soudce Kaufman 5. dubna 1951 v odůvodnění rozsudku smrti. Zatímco vrah obvykle zabíjí jen jednu oběť, manželé Ethel a Julius Rosenbergovi prý svým „předáním atomové bomby do rukou Rusů“ nesli zodpovědnost za „komunistickou agresi v Koreji“, která si vyžádala již „více než 50 tisíc obětí“. Kdyby to byla pravda, museli by Rosenbergové být mnohem mocnější než Rockefeller a skoro stejně tak zlí jako Hitler. Kdo byli opravdu?

Životopis manželů Rosenbergových

Julius Rosenberg se narodil v New Yorku v roce 1918 jako syn chudých židovských přistěhovalců z Polska. Navštěvoval židovskou školu, aby se podle přání svého otce stal rabínem. Julius se ale rozhodl pro studium elektrotechniky na bezplatné City College. Už jako student se politicky angažoval. Totéž platilo pro jeho o tři roky starší ženu Ethel, rozenou Greenglassovou, se kterou se oženil v roce 1939 a která stejně jako on pocházela z chudé židovské přistěhovalecké rodiny.

julius_and_ethel_rosenberg

Oba Rosenbergovi vstoupili v roce 1942 do tehdy legální Komunistické strany, o rok později však opět vystoupili. Bylo to pravděpodobně tím, že se Julius obával problémů v práci. Od roku 1940 byl totiž zaměstnán jako civilní pracovník americké armády. A skutečně byl v roce 1945 propuštěn kvůli bývalému členství v Komunistické straně.

Julius Rosenberg se nejdříve živil příležitostními pracemi, než si v roce 1946 společně se svým švagrem Davidem Greenglassem založil malý obchod s elektrotechnikou. To jemu, jeho ženě a jejich dvěma dětem zajišťovalo malý, ale bezpečný příjem. Toto a spolupráce se svým švagrem se jemu a jeho ženě však stalo osudným. David Greenglass se přiznal u FBI, že pracoval pro Sovětský svaz a obvinil i svou sestru a jejího manžela. Není zcela jasné proč, možná z čistě soukromých důvodů, protože Greenglass těsně předtím ze společné firmy vystoupil.

rosenbergovi

Justiční vražda

Oba manželé Rosenbergovi byli 5. dubna 1951 kvůli špionáži odsouzeni k trestu smrti a o dva roky později v noci z 19. na 20. června 1953 popraveni. Jestli skutečně pracovali jako špioni, dodnes není úplně jasné. Důkazy předložené FBI jsou více než pochybné. Totéž platí pro dokumenty bývalých agentů KGB, kteří v 90. letech přešli na druhou stranu. Zde se sice objevuje jméno Julia Rosenberga, ale že by jako spoluvlastník malého newyorského obchůdku opravdu měl možnost dozvědět se něco o přísně tajném „projektu Manhattan“, je velmi nepravděpodobné.

Naprosto vyloučena je vina Ethel Rosenbergové, které dokonce v odůvodnění rozsudku bylo vytčeno jen to, že svému manželovi „nebránila ve své škodlivé činnosti“, přestože „byla přece vyspělá žena“. Ale i zcela absurdní odůvodnění rozsudku proti Juliu Rosenbergovi, kterému bylo vážně vytčeno, že inicioval „ďábelské spiknutí s cílem zničení bohabojného (amerického) národa“, mluví v jeho prospěch.

Každopádně to vše neospravedlňuje rozsudek smrti. Ne Amerika, ale Rosenbergovi se stali oběťmi „ďábelského spiknutí“ a jejich poprava dne 19. června 1953 byla skutečná vražda, možná i „horší než vražda“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.