Co se dělo v Jižní Koreji?

Krátce před vypuknutím korejské války rozhodl Syngman Rhee, prezident Jižní Koreje o masovém zatýkání.

Do vězení putovalo na 30.000 lidí, z velké části komunistů a jejich sympatizantů, ale i členů demokratické opozice, kteří nesouhlasili s autoritativním režimem prezidenta. Zatčení byli mučeni jihokorejskou tajnou policií, a když v červnu 1950 vpadla severokorejská armáda do Jižní Koreje, vydal Syngman Rhee rozkazy k masovým popravám.

Mimo již zatčených, byly bez jakéhokoliv soudu popraveny desetitisíce dalších lidí, často i s rodinami. Podle nejnižšího odhadu bylo povražděno 100.000 lidí, podle nejvyššího 1.200.000. Údajní nepřátelé režimu (většinou negramotní rolníci) byli stříleni v masových hrobech, ale také svazováni a zaživa házeni do moře. Podle amerických svědectví byly popravovány ženy i děti.

Fotografie, které se dochovaly pochází od amerických vojáků, kteří byli těchto masakrů svědky. Celých čtyřicet let byla vina za masakry kladena komunistům, kteří okupovali v roce 1950 většinu jihokorejského území. Až v devadesátých letech, když se našly nové masové hroby, přiznala jihokorejská vláda svoji zodpovědnost a plná pravda vyšla najevo po roce 2005, kdy se těmito událostmi zabývala jihokorejská Komise pravdy a usmíření (historicko-politický ústav zabývající se politickými zločiny v letech 1905-1993 v Jižní Koreji).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.