Socialismus jako alternativa získává ve Venezuele prostor

kscmPo letech předsudků dnes venezuelská společnost stále častěji hovoří o socialismu jako o alternativě řešení obrovských problémů, jimž musí paradoxně tato na ropu bohatá země čelit. Píše o tom agentura Prensa Latina. Podle ankety, jejíž výsledky zveřejnil prezident Hugo Chávez, polovina obyvatel této jihoamerické země posuzuje budoucí socialistické směřování své vlasti kladně. Venezuelský prezident často se svými přívrženci hovoří o tom, že problémy jako nezaměstnanost a chudoba nelze v rámci egoistického kapitalistického systému zaměřeného již svou podstatou na zisk, vyřešit. 

 Chávez, věřící křesťan, zdůrazňuje, že Kristovo učení lze uvést v život jedině ve společenském systému, který staví do středu své pozornosti člověka a zakládá se na sociální spravedlnosti a spravedlivém rozdělování bohatství. Charismatický venezuelský vůdce podává i vlastní výklad Kristova výroku mé Královstí není z tohoto světa s tím, že měl na mysli spíše otázku času než prostoru…

Socialismus, to je království spravedlnosti

Tedy že nehovořil o světě onoho okamžiku, nýbrž o takovém, který teprve přijde. Uplynuly 2000 let a podle Cháveze je právě nyní chvíle k nastolení království spravedlnosti a rovnosti.

Socialistická koncepce, kterou Chávez prosazuje, není v rozporu ani s dávnými představami původních obyvatel o životě. Na obhájení tohoto předpokladu se často uchyluje k citacím José Carlose Mariáteguiho (Peru). V této souvislosti šéf venezuelského státu soudí, že o síle tohoto modelu svědčí fakt, že po staletích útlaku si jihoameričtí domorodci uchovali principy kolektivismu jako způsobu přežití.

Projekt podle všeho navzdory všem obtížím nalézá ohlas v širokých vrstvách obyvatelstva, zvláště těch nejchudších, jež mají ze sociální politiky poprvé nějaký přínos.

Chávez, otec pracujících

Na dotaz, proč podporuje šéfa státu, odpověděla Marie Rojasová, žena prostého původu z Amazonie účastnící se shromáždění, na němž Chávez oznámil svou kandidaturu na další období po roce 2007: Kvůli jeho integračnímu, socialistickému programu, který se dotýká i lidí žijících na okraji.

Podle názoru poslance Huga Cabezase to odráží podporu, jíž má venezuelský prezident mezi prostými a odedávna odstrkovanými spoluobčany. Venezuelci se učí oceňovat novou vlast, jež se postupně buduje na základech sociální spravedlnosti a socialistické společnosti nového druhu.

Viceprezident země José Vicente Rangel soudí, že Chávezovo znovuzvolení vytvoří podmínky pro posun k takové společnosti, jež zaručí práva všem občanům a naprosto svobodnou cestu socialistického vývoje… Venezuela se navždy změnila, pro nás není cesty zpět, co máme, je nová historie, nové století, budoucnost plná budování, řekl venezuelský nejvyšší představitel. Všichni musíme být socialisty a budovateli nového socialismu 21. století, završil Chávez.

 

Převzato ze serveru ksm.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.