Petice proti rozsudku nad katedrálou!

logoPetice občanů České republiky proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, kterým byla Katedrála sv. Víta předána do vlastnictví římskokatolické církve

 

 

V historii katedrála nikdy nepatřila žádné církvi. Byla církví vždy pouze spravována. Od samého počátku byla budována jako domov pro korunovační klenoty a poslední odpočinutí českých králů. Proto je tam také hrob jednoho z nejslavnějších českých panovníků – husitského krále Jiřího z Poděbrad. Bylo by nestoudné polemizovat zda tam patří či nikoliv. Český národ má důvod být na něj hrdý. Jedním z prvních kroků nových majitelů je právě odstranění této hrobky. I další plánované úpravy jsou v rozporu s původním posláním dómu. To, že v katedrále není skutečný oltář konečně také vypovídá o záměru českých panovníků, aby katedrála byla symbolem České země. Rozhodnutí soudu je tedy v rozporu se základními principy ústavnosti a ve své podstatě ohrožuje i demokracii v této zemi.

Dejte prosím text této petice k dispozici všude tam, kde uznáte za vhodné. Zároveň jsme zřídili diskuzi na téma katedrála!

Petici v celém znění můžete stáhnout zde

Podepsané petiční archy posílejte na adresu: Slovanský výbor ČR, Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.