Španělské střípky (8)

spainO Cikánech, zdravení a zdravotnictví

Cikáni

Mají zde tradici, je k nim přistupováno trošku odlišně než u nás, ale ve výsledku se na ně podle mě také kouká špatně. Žijí podobně jako u nás. Velmi často se zde setkáte s jevem, kdy cikáni bydlí v domě, který nemá vodu ani elektřinu, nebo je totálně před kolapsem, ale venku mu stojí nejnovější mercedes nebo BMW se zabudovanou TV, u které se všichni večer společně baví.

Zdravení

Na pozdravy je zde velmi dbáno. Není to ten laxní přístup jako u nás, kdy v deset hodin večer můžete s klidným pocitem pozdravit Dobrý den. Tady se přes den zdraví Buenos Dias, odpoledne od 14 hodin Buenos tardes a jakmile se setmí, zdraví se Buenas noche. Pokud se náhodou spletete a věřte, že mě se to stávalo dost často, budete ihned upozorněni, že již například není Buenos dias, ale Buenos tardes.

Zdravotnictví

Naštěstí nemám vlastní zkušenost, ale vím, že zdravotnictví tady mají na vysoké úrovni. Kamarád, co musel vyhledávat lékaře, mi popsal zkušenost s registrací i následným ošetřením. Nemůžu říct, že by měl nějaký problém. Snad jen s jazykem a domluvením se s lékařem. Druhý kamarád mi popsal kontrolu, kterou musel projít při nástupu do zaměstnání. Klasika jako u nás, včetně odebrání krve a kompletního rozboru. Na závěr dostal knížečku o tom, jak na tom je… Zajímavé, to u nás nemáme.

Z dopisů Petra Koláře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.