Americké bomby ohrožují Plzeňany i 60 let po válce

logoBombardování Plzně americkou armádou proběhlo zcela z politických důvodů těsně před koncem druhé světové války.

Bomba nalazená teď v centru města je jen jedna z mnoha. 
  
Bombardování těsně před koncem války, kdy už bylo rozhodnuto, bylo pouze pro zničení našeho hospodářství. Zahynula přitom spousta civilistů, protože se údajně nestrefili na průmyslové cíle.
 
A tak zahynulo:
 
Celá třída dětí i s paní učitelkou ve škole v Doubravce.

Dvě stě lidí v krytu, který dostal přímý zásah a tak je pouze posypali vápnem a zahrnuli – na Jateční třídě.
 
Spousta pacientů a personálu v nedalekých Dobřanech v psychiatrické léčebně, kde srovnali se zemí celé pavilony. 
  
Moje babi mi vyprávěla, že šla pěšky z Plzně  do Klatov  za dcerou, kterou tam měla schovanou u příbuzných. Na jedné straně silnice byli Němci a na druhé Američané. Kdyby proti sobě stříleli tak jak měli proti nepřátelům, tak by tu už nebyla.

 

Byl jsem při bombardování Plzně

Haló noviny, rubrika: Dopisy, strana: 10, 22. června 2006, autor: Bart. Bochňa

Slyšel jsem v rádiu i v novinách o rozsáhlých oslavách v Plzni k výročí osvobození.

Dne 25. dubna 1945 anglo-americké letectvo zbombardovalo a zničilo největší strojírenský závod v Čechách, plzeňské Škodovy závody. Viděl jsem to na vlastní oči v květnu 1945, vezl jsem poblíž Škodovky od firmy Vyskočil a Svatoš Holešovice zařízení pro cukrárnu.

V tu dobu jsem viděl rozvaliny zničeného závodu. Tehdy ztratilo několik tisíc Plzeňáků zaměstnání. Slyšel jsem od zdejších lidí, proč už ke konci války byl závod zničen. Komu závod překážel, když byl schopen od rychlíkových parních lokomotiv až po nejsložitější zařízení vyrábět? Ať se zeptá primátor Plzně starší generace, která se na tu dobu pamatuje, jak oslavovali za ten čin Ameriku. Oslavovali ji za to i letos? Voláním: Děkuji ti Ameriko, že jsi nás osvobodila!

Pamatuji se dobře, jak po květnu 1945 utíkala německá armáda k Amerikánům, protože se bála Sovětské armády, která se blížila ku Praze.

Je mi 91 let, tehdy jsem jezdil s nákladním autem firmy Maňas, Praha-Libeň, Na hrázi 22. Mám doklady.

Na všechny události v době okupace i před ní a osvobození až po dnešní dobu se velice dobře pamatuji a jsem k dispozici dnešním historikům a takovým senátorům jako je p. Štětina.

 

 Bombardování Plzně – http://www.fronta.cz/kniha/bartosek-pichlik-americane-v-zapadnich-cechach-v-roce-1945 – i pár fotek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.