Bayerová: Nebojím se výhrůžek…

hanoRozhovor s Martou Bayerovou, dnes už senátorkou KSČM na Znojemsku.  Žena, která se nebojí výhrůžek, a zasadně nedělí lidi podle politických stran, ale jen na chytré a hloupé. (Foto – M. Bayerová před novináři po vyhlášení výsledků voleb. NoS, 25.10.2008)

 

p1030246

 

 

Překvapilo vás, že postupujete do druhého kola senátních voleb z prvního místa? A znáte svého protikandidáta Petra Nezvedu za ODS?

Byla jsem příjemně překvapena, že jsem získala přes 14 tisíc hlasů a volilo mě 41,4 procenta voličů, zatímco Petr Nezveda za ODS přesvědčil jen 5900 voličů a získal 17,3 procenta hlasů. Asi bych měla říci, že KSČM má ve Znojmě jen 300 členů, na okrese necelou tisícovku.

 

Zřejmě máte hodně sympatizantů…

Snad. Ale ještě nic není rozhodnuto, před námi je druhé kolo voleb. Ale ve Znojmě to není ani tak o Senátu, jako o radnici. Komunisté tady před dvěma roky vyhráli komunální volby. Přesto nejsme v městské radě. My jsme získali devět mandátů, druhá ODS osm, jenže zákonem pak dostala navíc jeden mandát rozdělením hlasů malých stran a uskupení, které se do zastupitelstva nedostaly. Takže nakonec mají také devět zastupitelů stejně jako KSČM. ODS nám nabídla po komunálních volbách koalici, což jsme samozřejmě striktně odmítli. Přece nezradíme svůj program a své voliče!

 

Svého protikandidáta z ODS jste prý učila. Je to pravda?

Ano. Současný znojemský starosta Petr Nezveda je můj bývalý student. Pochází z komunistické rodiny. On a parta kolem něj přestupovali z ODS do Unie svobody a zase zpět… Lidé ho znají, a nelíbí se jim to. Chtěl prodat městské lesy. Na to jsem podávala trestní oznámení, 14 dní před ukončením výběrového řízení mi totiž přišel dopis s tím, kdo výběrové řízení vyhraje. A skutečně to také tak dopadlo. Chtěl také jedné firmě prodat všechny městské byty…

 

Jak může takový člověk kandidovat do Senátu?

Asi mu jde o získání imunity. Dají se předpokládat další trestní oznámení. Jenže já na to nemám čas. Jednání zastupitelstva například dali na úterý, abych se ho nemohla zúčastnit, protože v úterý začala jednat sněmovna. V radě nejsme, nehodí se jim, abychom měli informace. Člena KSČM, inženýra-stavaře, ředitele stavební průmyslovky Petra Krátkého, který se teď probojoval do krajského zastupitelstva, vyhodili ze stavební komise…

Lidé to vidí. Do zastupitelstva se dostala skupina podnikatelů, kteří museli ze Znojma odejít do Brna, ale najednou se vraceli zpátky. Štve nás to, protože máme vlastní podnikatele ve Znojmě. Umí to, dobře pracují a zaměstnávají znojemské občany. Současná radnice dělá populistickou politiku, ale lidé nejsou hloupí.

 

Dnes a zítra se koná druhé kolo senátních voleb. Ve volební kampani jste musela čelit hrubým urážkám a výhrůžkám. Dokonce jste měla nějaký čas i policejní ochranu…

Na začátku října na manželův mail začaly chodit výhrůžné a velmi sprosté texty. Spojené byly s naší stranou i s mojí osobou. Že když senátní volby ve Znojmě vyhraji, tak mě zabijí. Manžel v politice nežije a prožíval to dost špatně, byl vyděšen. Zdravotně na tom není úplně dobře. O prvních dvou mailech mi neřekl. Teprve, když chodily další a další. Já jsem to pak oznámila na policii. Stejně tak začaly po Znojemsku telefonáty na pevné linky s několika otázkami: Půjdete k volbám? Koho budete volit? Tu k…. komunistickou, hnusnou?! Bylo to z mobilního telefonu, policie jeho číslo má.

Ale zda vypátrá i jeho majitele, nevím. Nechutná kampaň proti mně vyvrcholila v regionálních novinách, které platí radnice. Na jejich internetových stránkách byl zavěšen jakoby můj web, ale nebyl můj. A na něm se objevila hesla: Zadržte rudé Znojmo! Proti komunistickému zlu! A k tomu zase různé výhrůžky. Byla tam koláž: Moje fotka se srpem a kladivem, moje fotka se Stalinem, Leninem, Mao Ce-tungem… Bylo to nechutné a sprosté. Dali tam třeba i fotografie dětí z koncentračního tábora… Prostě to bylo hnusné. Zjistili jsme, kdo to dělal, takže se to podařilo zarazit, policie má podnět.

 

V regionálních novinách prý zveřejnili váš inzerát…

To je pravda. Zaplatila jsem si inzerát, a nebyl levný, na poslední stranu. A nad ním byl zveřejněn jiný. Já se srpem a kladivem, komunisté zabili sto milionů lidí. Byly tam použité fotky z mých materiálů.

 

Nechápu, jak něco takového je vůbec možné v novinách zveřejnit…

Prý ano, údajně se radili s právníky. Peníze za tento inzerát přišly anonymně před fakturací. Redakce určitě ví, kdo si ho objednal a zaplatil. Věřím, že to vše policie dořeší. Odpovědný redaktor, majitel agentury, přece musí vědět, o koho jde. Bylo to ubohé, hnusné, neférové. Já jsem se narodila v roce 1956, můj strýc padl ve válce, tatínek byl v zajetí, bojoval proti Němcům… A oni mě spojují s koncentračními tábory? A to ještě byly vylepované plakáty…

 

Jak vás znám, jen tak něčeho se nezaleknete. Na čem jste založila volební kampaň? Co slibujete voličům?

Znáte mě, já jim neslibuji nic, co bych nemohla splnit. Chodím mezi lidi stále, teď před senátními volbami to bylo jen o trochu častěji. Mluvím s nimi, vím, co je nejvíc trápí, co je třeba v našem městě, v našem regionu a nakonec i v celé republice řešit. Vždyť jsem od roku 1981 městskou zastupitelkou, byla jsem donedávna členkou městské rady ve Znojmě, byla jsem místostarostkou, 18 let jsem učila, takže řada zdejších lidí byla mými studenty. Znám je, znám jejich rodiče, a dnes už vlastně i jejich děti. Nyní jsem už druhé volební období poslankyní sněmovny. Nebudu skrývat, že se snažím vytěžit z této funkce pro Znojemsko co nejvíc. Pokud nejsem v Praze, radím se se starosty a zastupiteli, pomáhám jim například s evropskou agendou, poskytuji informace, jaké peníze mohou získat z kraje, kde a jak o ně mohou žádat, jak je třeba žádat o čerpání peněz z evropských fondů, na co je mohou použít… Prostě dělám normální práci.

 

A jak to vlastně bylo s vaší policejní ochranou?

V době výhrůžek, o kterých jsme už mluvili, jsem ani nechtěla policejní ochranu. Nebojím se! Myslím si, že mělo jít jen o psychický nátlak, abych dostala strach a vzdala se kandidatury do Senátu. Kdyby mě někdo chtěl zabít, srazí mě třeba auto na přechodu… Šlo o provokace. Mnozí lidé se mě také ptali – ještě toho nemáš dost? Kdy odstoupíš?

Nemyslím si, že by to byl politický tlak, že by to šlo z nějaké politické strany, od protikandidátů. Jak už jsem řekla – je to spíš boj o radnici. Proč se objevila hesla jako Zabraňte rudému Znojmu? Teď jsem poslankyní sněmovny za Znojemsko stejně jako Ladislav Skopal z ČSSD, ODS nemá ve Znojmě svého poslance. A kdybych se stala senátorkou, bude Znojmo rudější?

Ale já nerozlišuji lidi podle jejich politického názoru. Dělím je na chytré, poctivé a pracovité a na hloupé, líné a nepoctivé. Nevolila jsem pro senátní volby žádnou agresivní kampaň. Ale lidem přímo a bez servítků říkám, oč mi jde. A oni mi zjevně rozumějí, protože značná část z nich chce totéž.
 

Co by se pro vás změnilo, kdybyste křeslo poslankyně vyměnila za křeslo v Senátu?

O křeslech nemluvte. Lavice ve sněmovně nejsou právě pohodlné. Nevím, jak je to v Senátu. Ale z práce v horní komoře parlamentu bych neměla strach. Komunální politiku, práci pro Znojmo, však neopustím. Chci ji dělat i nadále. Nenechám se zastrašit, budu bojovat dál, protože já dělám a chci dělat práci pro lidi. Jsem ráda, že mohu pracovat v parlamentu, v Praze mohu také získat různé kontakty, které pak využiji ve prospěch svého regionu. Ve sněmovně jsem místopředsedkyní výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Kdybych se dostala do Senátu, určitě bych zase chtěla pracovat ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Asi bych měla víc času než ve sněmovně. Senát přece jen nejedná tak často a dlouho jako sněmovna. Ušetřený čas bych pochopitelně využila pro region a naše město.

 

Jste statečná žena. Máte opravdu dobrou šanci stát se senátorkou.

Uvidíme. Věřím, že ano!

Co myslíte, kdo vás bude dnes a zítra volit?

Věřím, že mě podpoří nejen voliči a sympatizanti KSČM, ale i sociální demokracie. Ostatně předseda ČSSD Jiří Paroubek už je k tomu dvakrát vyzval.

 

Chtěla byste něco vzkázat voličům, a nejen těm svým?

Chtěla bych je poprosit, aby si udělali dnes nebo v sobotu chvilku času a přišli k volbám. Rozhoduje se o tom, zda ODS ztratí v Senátu většinu. Pokud v něm získá více místa levice, bude pak jeho rozhodování více odpovídat přání většiny voličů. A o to přece jde.

 
autor: Marie Kudrnovská
zdroj: Haló noviny

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.