Osvobození se mstí osvoboditelům…

Nevíme, jestli vypukne v 21. století Třetí světová válka, byla však určitě vyhlášena válka pomníkům sovětských vojáků-osvoboditelů ve Východní Evropě.

tank V Praze tamní umělec přebarvil v roce 1991 do růžova slavný tank IS-3, pomník osvobození města v květnu 1945. V Brně se vrhl starosta města na náhrobek padlých ruských vojáků a srazil z něho srp a kladivo. Světoznámého Aljošu v bulharském Plovdivu oblékli do červeného pláště, a na tvář mu dali masku, takže zdaleka připomínal sovětský voják Zorra. A už se nedají ani spočítat útoky na pomník sovětských osvoboditelů na hoře Gellért v Budapešti.

V roce 2014 se rozhodli pomstít za Ukrajinu na pomníku Sovětské armádě-osvoboditelce v bulharské metropoli. Pomník pomalovali v barvách ukrajinské vlajky. A pracovníci televizního kanálu Euronews umístili na své oficiální webové stránce ve Facebooku fotku dívky na pozadí pomalovaného pomníku.

Nejsou to už žádné dětské hry ani experimenty avantgardních umělců, nýbrž zcela uvědomělý akt politické pomsty. Jenomže pomsty komu? Těm, kdo položili své životy za nynější generaci? MZV RF požádalo bulharské úřady, aby vypátraly viníky, a vyjádřilo evropskému televiznímu kanálu své pobouření.

Trapný pocit má z toho dnes obyvatelka Sofie a generální ředitelka poradenské společnosti Advising Couching and Consulting Cvetelina Tasevová. V interview pro Hlas Ruska řekla toto:

– To, co se nyní děje s pomníkem Sovětské armády v Sofii, je skutečný vandalismus. Mladí lidé, a ti, kdo se věnují umělecké tvorbě, si často ani neuvědomují, na památku jakých události byl tento pomník postaven. Čtou v internetu všelijaké informace o Rusku, hledají si způsob, jak by mohli vyjádřit svou nespokojenost, a pomalují pomník symbolizující vítězství Rusů nad nacismem. A úřady se chovají tak, jakoby nic neviděly. Ptám se: kdo má zachovávat památku vojáků, kteří bojovali za osvobození Evropy? Proč nepospíchají ani s odstraněním hákových křížů, kdy se na pomníku objeví? Chápu, jak to uráží Rusy, a jako obyvatelka Sofie se jim chci omluvit za ty chuligány, které neznám.

Dějiny je třeba znát, a nemstít památkám za dnešní křivdy. Podle názoru Cveteliny Tasevové na bulharských školách se věnuje neúměrně málo času na studium období Druhé světové války. Vyrůstá mládež, která má jen mlhavou představu o účasti v ní Bulharska a o osvobození země vojsky 3. Ukrajinského frontu Sovětské armády. A pak mohou potomci těch, koho osvobodili ruští vojáci od nacismu, vztáhnout ruku na jejich pomníky.

Podle: Hlas Ruska. http://czech.ruvr.ru/

A odporné tažení proti pomníkům pokračuje … 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.