Školství a studenti

logoZajímavé zamyšlení nad současným systémem a jeho souvislostí se školstvím, které nám přišlo mailem od  neznámého autora.

Chci studovat, ovšem nejsem zrovna z nejbohatších vrstev a tak si namáhám hlavu jak to vyřešit. Pomůže mi někdo v dnešní době? Nepomůže, bohužel. Lidé se přestali zajímat o druhé, přestali mít ohledy a jediné co je zajímá je osobní prospěch a peníze. Kdy tohle skončí?

Ubíráme se cestou, kde studovat školu budou mít možnost jen ti, co na to mají. Není však vzdělání podmínkou rozvoje lidstva, ukončení válek a pochopení souvislostí? Přijde mi to jako záměr. Jde snad o vytvoření nového typu člověka – otroka ? Člověka, který se nebude ptát, ale bude papouškovat to co mu řeknou sdělovací prostředky ?

Pro to abych mohl studovat, musím mít zajištěné finance. Dnešní studenti si musí platit skripta, kolej, dopravu, jídlo a mnohdy školné. Kde na to mají brát? Je skutečně správné, aby studenti po škole šli automaticky do práce a vydělali si alespoň tolik peněz, které jim částečně pokryjí náklady? Je dobré, aby se školství řídilo tržními mechanismy ? Kolik času zaberou brigády a kolik času zůstane na učení ? Je to jako začarovaný kruh. A já se ptám, jak z toho ven?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.