Kdo byl Jimmy Riddle Hoffa ?

hoffaČT 2 uvedla 19. srpna 2006 americký dokumentární film – film o filmu „Hoffa“ – o americkém odborovém vůdci.

Ve filmu, který produkoval známý DeNiro, Hoffu ztvárnil Jack Nicholson. Měl se tak maximálně blížit realitě a řada zachovalých záběrů z minulosti to plně potvrdila.

Při srovnání filmu se skutečností jsme mohli sledovat osudy tohoto muže od 20. let minulého století. Vyrostl v chudobě. Do 17 let vykládal kamióny a přiměl ostatní dělníky, aby začali bojovat o lepší podmínky a zvýšení mezd.

Film realisticky ztvárňuje boj dělníků s majiteli podniků i krvavé střety s najatými bandami, které stávkující dělníky napadali. Byli to však jiní dělníci, kteří nedovedli rozpoznat, jak zhoubnou úlohu při rozdělení dělnického hnutí hrají.

Hoffa bojoval o to, aby se dělníci spojili a postupně vybudoval z řidičských odborů největší odbory v zemi. Při zbudování své organizace se však spojil i s mafií.

Na počátku 50. let se proti němu postavil Robert Kennedy a Hoffa byl vyšetřován. Byl obviňován z toho, že je ovládán komunisty, nebo že jeho spolupracovníci jsou komunisty. Při těchto šetřeních Kennedy dospěl až ke zneužití moci a zajistil popularitu svému bratrovi J.F. Kennedymu.
 
Útoky proti Hoffovi však pokračovaly i v 60. letech. Zradil ho jeho nejbližší spolupracovník, který se stal informátorem a nakonec svědčil proti němu o tom, že plánoval zpronevěru penzijního fondu. Proces zaváněl porušováním občanských práv a svobod, ale jeho hlavní určení bylo jiné – zastavit „zhoubný“ vliv Hoffy na dělnické hnutí. Hoffa byl v roce 1967 odsouzen na 13 let do vězení, aniž by použil jediný dolar pro sebe. Jeho údajné kontakty s mafií neměly na verdikt vliv.

Jeho odborářský nástupce Fitzsimmons, kdysi věrný spolupracovník, se zařadil mezi smetánku a o dělníky se nestaral. Hoffovy rady z vězení ignoroval a při jeho propuštění v roce 1971 si vymínil, že se Hoffa již nikdy nesmí vrátit do funkcí v odborech. Přesto Hoffa o návrat usiloval všemi prostředky.

30. července 1975 však záhadně zmizel a nikdy nebyla po něm nalezena nejmenší stopa. I když byl nepohodlný mnoha lidem a mocným tohoto světa, způsob provedení této vraždy ukazuje na mafii, která tak poslala důrazný vzkaz odborům.  

V dokumentárním filmu vystoupil člověk, který tvrdil, že viděl spisy FBI o tom, že jeho mrtvola byla rozmačkána v drtiči odpadků a ty pohozeny na skládce, patřící mafii.

Film se snažil zachytit rozsah dělnického hnutí v Americe, ukázat jeho vůdce, který byl trnem v očích mnoha podnikatelům i americkým prezidentům v rozmezí 30 let. Mohl být i nebezpečným příkladem pro ostatní a také jím byl.

Odpor vládnoucí třídy proti tomuto symbolu amerického dělnictva se ukázal i na přístupu k filmu „Hoffa“ – ač byl nominován na řadu Oscarů, nedostal ani jediný. Stal se tak „propadákem“, nevydělal ani polovinu toho, co do něj bylo vloženo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.