Co píše o základnách Ivan O. Štampach

nezaklPokud bude Sveroatlantická aliance plnit solidární obrannou funkci, jsem, sice bez valného nadšení, pro spolupráci. Jsem ale proti tomu, aby si USA stavěly na našem území svou základnu. Absurdita tohoto záměru vyplyne z představy, že by Česká republika na obranu svého území požadovala po vládě USA, že si na jejich území postaví svou raketovou nebo radarovou protiraketovou základnu s příslušným českým vojenským personálem.

USA jsou spojencem. Na konci II. světové války osvobodily část našeho území. Jejich tradici netvoří jen dnešní vládnoucí pseudonáboženští fanatici. Existuje i "jiná Amerika", Amerika Ralpha W. Emersona, Davida Thoreuaua, Jacka Kerouacka, Alana Ginsberga, Garyho Snydera…

Ano, obyvatelstvo Ameriky má právo na obranu. Může čekat solidaritu od spřízněných zemí a má ji vůči nim projevovat, a to je právě NATO.

Obranný ráz plánované protiraketové základny je fiktivní. Hypotetičtí protivníci takový systém zřejmě nemají a takto chráněni nejsou. Americké území by bylo pod relativní ochranou a americké rakety by mohly bez obav z účinné odvety dopadat na něčí území. Nedivím se např. Rusku, že se cítí obklíčeno. Rusko vidí, že uvolnění, jež nastalo po pádu komunistického režimu, současní washiongtonští jestřábové ruší a znovu stupňují napětí.

Prostě je-li ofenzívní vojenská síla i vystavenost území útoku protivníků jakžtakž vyrovnaná, existuje mocenská rovnováha. Má-li jedna strana výhodu, a tu by Spojeným státům plánovaný systém poskytl, je tato strana v pokušení zaútočit. A bohužel zkušenost několika posledních desetiletí s USA je smutná. Pod současnou administrativou je to agresivní mocnost s imperiálními ambicemi. To nelze podporovat.

Stojím na straně těch Američanů, kteří jsou dnes už ve značné většině proti bushovské dobrodružné politice. Jsem na straně amerických intelektuálů a pacifistů, umělců, představitelů různých menšin, ale i na straně většiny přiklánějící se k demokratům, jsem na straně amerických politiků, kteří jsou proti tomuto protiraketovému systému, jako např. Madelaine Albrightová.

Jsem šokován, že politiku amerických jestřábů veřejně podpořil bývalý president Václav Havel. Pošlapal principy solidarity a tolerance, ke kterým se hlásil. Pokusil jsem se o seriózní dialog s ním na toto téma, bylo mi to však znemožněno.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.