KAPITÁL PROTI DEMOKRACII (12)

logoDějiny píší vítězové.

 

 

 

Pojďme rovnou k tomu, o čem není sebemenší pochybnost: útok na Afghánistán a také na Irák se připravoval dávno před 11. zářím 2001. To nezvratně doložily americké i jiné zdroje, jež motivuje strach z následků, a žádná „neamerická činnost". Patří k nim i britská veřejnoprávní televize BBC. Na přelomu loňského října a listopadu odvysílala třídílný dokumentární seriál pod názvem Moc přízraků (Power of Nightmares). Co díl, to celá hodina hlavního večerního času. Škoda, že ho nemůže vidět i náš divák. Když ji o to písemně požádal jeden z mých přátel, z vedení České televize mu napsali, že BBC převzala i spoustu atraktivních záběrů i cizích zdrojů. Pokud by měla seriál nejen sama odvysílat, ale nabídnout í do mezinárodní televizní výměny, neúměrně by to předražilo poplatky za copyright převzatých vstupů. Připusťme. A citujme proto aspoň některé z odvysílaných pasáží. Pozoruhodné světlo vrhají i na jiná ze žhavých témat.

Každé ze tří pokračování uváděla tato úvaha: „V minulosti politikové slibovali lidem, že vybudují lepší svět. Měli různé cesty, jak toho dosáhnout. Jejich moc a autorita však pramenily z optimistických vizí, jež nabízeli lidem. Tyto sny se však neuskutečnily. Dnes lidé ztratili víru v ideologie. Z politiků se víc a víc stávají jen manažeři veřejného života. Nyní však objevili novou roli, jak svou moc a autoritu obnovit. Místo toho, aby lidem servírovali sny, slibují jim nyní politikové ochranu před přízraky. Říkají, že nás zachrání před děsivými hrozbami, jež sami nejsme s to zaregistrovat a pochopit. Největší z těchto nebezpečí prý spočívá v terorismu. V mocné a temné síti, jejíž buňky jsou rozmístěny po celém světě. V hrozbě vyžadující, aby se vedla válka proti teroru. Jenomže velká část této hrozby je čirou fantazií, zveličenou a překroucenou politiky. Temnou iluzí, šířenou po světě vládami, zvláštními službami a mezinárodními médii, aniž by si kdo dovolil ověřit, nakolik je vůbec pravdivá."

Seriál pak sleduje dvě vývojové linie: islámského fundamentalismu v arabských zemích – a neokonzervativního fundamentalismu v USA. Co by do krve popíral pravičák od Vltavy, ví státní televize od Temže až moc dobře: Také záliby americké pravice pohání zášť k „samotné myšlence individuální svobody". Také jim se jeví jako hrůzná nákaza, vedoucí lidi „ke zpochybňování všech hodnot a morálních pravd". „Muslimské bratrstvo" podpořilo skupinu egyptských důstojníků, kteří „roku 1952 v čele s Násirem svrhli zbytky britské nadvlády v zemi. Avšak Násir dal velmi rychle najevo, že nový Egypt bude sekulárním státem a přijme západní morálku. Velmi rychle uzavřel spojenectví s Amerikou. Do Egypta přišla CIA, aby tu zorganizovala bezpečnostní služby nového režimu. Vystaveno tomuto tlaku, začalo muslimské bratrstvo organizovat vystoupení proti Násirovi… V roce 1954 byl Kutb a ostatní vedoucí činitelé muslimského bratrstva zatčeni… a mučeni egyptskými agenty, vycvičenými CIA, v učiněných orgiích násilí". 29. srpna 1966 byl v Egyptě popraven předák muslimského bratrstva Sajjíd Kutb – „a den potě založil mladý školák tajnou skupinu… Jeho jméno bylo Ajmán Zaváhrí". Později -„učitel Usámy bin Ládina".

Z knihy Skála, J.: Dějiny psané kuráží a přepisované zbabělci. OREGO, Praha 2005

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.