Dean Reed, zpěvák, herec a komunista

logo "Jsem jako každý člověk. K mému životu patří samozřejmě i láska a romantika. Jsem si jist, že v dnešních podmínkách je také politika částí naší existence. Jenže, kdo zapomíná na takové věci, jako je láska, tomu nikdy nemůžeš věřit jeho politický názor.", řekl svého času americký zpěvák a herec Dean Reed.

 

dean_3 Někteří si na něj možná vzpomenou, především mladším pak je jeho jméno dnes již neznámé. A přesto by bylo škoda zapomenout na člověka, jež byl nejen velkým zpěvákem, ale rovněž bojovníkem za světový mír a společenský pokrok. Kdo tedy byl Dean Reed?

Narodil se roku 1938 v Denveru ve Spojených státech. Jako dvacetiletý začal s dráhou profesionálního zpěváka a velmi záhy si jeho hity získaly přední místa v amerických hitparádách, hned vedle Franka Sinatry, Raye Charlese a Elvise Presleyho, podle kterého mu rovněž začali říkat Elvis II. V roce 1961 se jeho deska s titulem „Naše letní romance“ stala hitem v USA i Latinské Americe a tak jej jeho producentská firma, vyslala na turné do Jižní Ameriky.

dean_2 Právě v Jižní Amercice na něj hluboce zapůsobily sociální rozdíly, se kterými se zde střetl. Na jedné straně chudoba, bída, většiny obyvatelstva a na straně druhé několik boháčů, kteří žijí z dřiny ostatních. Tyto průvodní jevy kapitalismu zde viděl v daleko vyhrocenější podobě, než doma v USA. Důležité ale bylo, že jej nenechaly netečným. Naopak. Uvědomil si, že stávající stav je neudržitelný a musí dojít ke změně. A především v něm vzniklo pevné přesvědčení, že pro tuto změnu je třeba rovněž cosi vykonat. Postupně se tak vzdal kariéry americké hvězdy a jezdil po koncertech v Argentině, Chile, kde posléze přispěl k vítězství Salvadora Allendeho.

V roce 1965 pak jako člen Světové rady míru přijíždí do Sovětského svazu a o rok později se vrací na koncertní turné. V roce 1979 v Santiagu před americkým velvyslanectvím veřejně myje americkou vlajku mýdlem. Dean tímto činem chtěl symbolicky vyjádřit její potřísněnost prolévanou krví vietnamského národa, obyvatel USA a všech lídí, kteří trpí pod imperialistickou diktaturou.

dean_1 V té době se již definitivně se svou manželkou přestěhoval do Itálie. Stále častěji se veřejně zapojoval do protiválečných a protikapitalistických akcí. V době kubánské krize kritizoval Kennedyho i Chruščova, za jejich pohrávání si s osudem světa, ve kterém oba drželi prsty na jaderné spoušti. Odsoudil rovněž vstup sovětských vojsk do Československa v roce 1968. Jeho názory byly vždy jasné a snadno pochopitelné. Během svého italského pobytu natočil rovněž osm filmů.

Další poměrně zásadní změna v Reedově životě přišla v roce 1972, kdy se rozhodl trvale usídlit v tehdejší NDR. Zde žil až do své smrti. V noci ze čtvrtka na pátek, dne 13. června 1986, utonul Dean Reed v jednom z četných jezer nedaleko Berlína. Nehoda, vražda nebo sebevražda? O tom dodnes panují jen dohady.

Dean Reed nebyl jenom výrazný mnohostranný zpěvák, skladatel, textař, herec, režisér a spisovatel, ale byl i vzorem pro mládež. Jeho protesty proti bezpráví, válkám a vykořistování byly pobídkou a závazkem pro všechny mírumilovné mladé lidi celého světa.dean_4

 

Pokusila jsem se tu představit alespoň ve zkratce člověka, který by neměl být zapomenut budoucími generacemi, neboť jeho osoba je příkladem pevného charakteru, poctivé práce směřující k nastolení vyššího společenského systému, protiválečného úsilí.

Ačkoliv se nám současní vykladači historie a věrozvěsti kapitalismu snaží nalhat, že snahy o sociálně spravedlivější cestu jsou nesmyslné, my jsme pevně přesvědčení, stejně jako byl Dean Reed, že přijde den, kdy již nebude na světě vykořisťovatelů a vykořisťovaných, kdy člověk člověku nebude vlkem.

 

Jeho hudba:

http://download.sovmusic.ru/sam/s1553.mp3

http://download.sovmusic.ru/sam/s2584.mp3

http://download.sovmusic.ru/m/revoluc.mp3

Odstranění kapitalismu je nutností, má-li lidstvo přežít. V tom je asi hlavni myšlenka, kterou k nám Dean Reed i bezmála dvacet let po své smrti promlouvá.

 

 

 

{youtube}BQK6NuXqJPU{/youtube}

Autor: Kateřina Bayerová
Zdroj: mladalevice.cz (zanikla)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.