Účelově zkreslená informace ČT 1

hanoO "objektivitě" naší ČT…

Ve večerních zprávách uveřejnila ČT1 tendenčně zkreslenou zprávu o obnoveném procesu se šesti pohraničníky v případě únosu autobusu, vzetí rukojmí (studentů říčanského gymnázia včetně řidiče) a s násilným pokusem o přechod státních hranic za použití zbraní tříčlennou skupinou přílušníků rodiny Barešových na hraničním přechodu Pomezí dne 23. 5. 1978.

Protestuji proti falešně podané informaci v ČT1, což odůvodňuji následujícími argumenty:

ČT1 neuvedla, že v uvedeném případě šlo o únos vedený proti autobusovému zájezdu 15 letých studentů a teror proti řidiči autobusu, kterému únosci trvale hrozili zastřelením. Únosci pří své násilné akci použili tři dlouhé zbraně a balík nábojů, které získali v předešlé krádeži s cílem prostřílet si cestu do zahraničí.

V reportáži nepadlo ani slovo o tom, že postřelili 15 letou dívku v autobuse (průstřel stehna). Osobně jsem ověřoval její zdravotní stav v chebské nemocnici těsně po zákroku lékařů ve 21.00 hodin. Děvče ještě v šoku prosilo: Zachraňte kamarády, ONI jsou zlí, ONI střílejí. Při přejezdu k hraniční závoře ve 20.00 hod. vytloukli únosci přední skla v autobuse, aby mohli lépe střílet na pohraničníky. Ostřelovali hlídky, rozhlasový vůz Pohraniční stráže, pálili po veliteli Oddělení pasové kontroly a veliteli roty PS, kteří chtěli vyjednávat. Později rozstříleli i osvětlovací lampy při celnici. Tento násilný pokus o přechod hranic za použití zbraní byl o to krutější, že násilníci se kryli dětmi, které vzali jako rukojmí. Mimo jiné přinutili děti, aby křičely na pohraničníky, aby nestříleli, nebo je únosci pozabíjí. Potud k první fázi střetu s únosci.

K vyjádření zastupitele MěÚ Cheb Jiříka, který kritizuje po čtvrt století pohraničníky, proč nepustili únosce bez problému do SRN je nutno uvést, že delikventi porušili řadu zákonů Československé republiky. Nadto, když pplk. Vítězslav Pollák jednal o situaci s orgány BGS (Bundes-grenzschutz) na hranici v Schirdingu, ti rezolutně odmítli přijmout na území SRN zločince, kteří drží v zajetí děti a již postřelili jednu dívku. V tomto směru, že chtějí být k naší straně solidární a loajální. Již vzhledem k tomu, že slyší střelbu na naší straně. Komentář moderátora ČT 1 ve smyslu, že prý »pohraničníci si procvičovali střelbu na živé cíle« je urážející SPROSTOTA. Uvědomují si vůbec dnešní kritici a radílkové, že BareŠové stříleli jako zběsilí. Vystříleli 82 ran (zjištěno dle nábojnic a odpočtem ze sumy ukradených nábojů). Dále i to, že unesené děti, řidič i pohraničníci byli od 08.00 hod. 23. 5.1978 do 02.00 hod. 24. 5. v neustálém ohrožení života.

Úkolem pohraničníků bylo osvobodit rukojmí, což se díky rozvaze velitele PS gen. Fr. Šádka (hlavní vyjednávač) a celého štábu 5. Pohraniční brigády Cheb podařilo. Poznámka, že příslušníci PS »obětovali« život řidiče autobusu pro úspěch akce, je nesmyslný blábol. Umí si někdo z těch, co dávali dohromady tento příspěvek do televize představit, co je to stát proti třem ozbrojeným zuřivcům bez možnosti opětovat střelbu, aby nebyly ohroženy životy unesených dětí? S rozhořčením odmítám tuto desinformaci v ČT1, kterou považuji za cílený útok proti Pohraniční stráži. Zamlčení uvedených informací o charakteru a činnosti osob – únosců je jen manévr těch, kteří si z archivních a soudních materiálů vybírají jen to, co se hodí proti PS. Z hlediska práva není pochyb o tom, že ze strany Barešovců šlo o hrubý, nebezpečný zločin proti dětem, ale i proti příslušníkům Pohraniční stráže.

Rudolf Vaněk, (pplk. PS v.v.)

Haló noviny, 5.3.2007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.