Co budou dělat zákonodárci na Marshallových ostrovech?

hanoRozhovor s Janem Neoralem, starostou obce Trokavec na Rokycansku

Co říkáte na informace čtvrtečního tisku, že americký vojenský radar, který je nyní umístěn na Marshallových ostrovech v Tichém oceánu, má být demontován a přemístěn do Brd, pravděpodobně do těsné blízkosti Trokavce?

V dnešních novinách se také psalo, že vybraní poslanci a senátoři by měli jet na Marshallovy ostrovy to prověřit. To je největší svinstvo, jaké existuje. Musíme se ptát, co tam budou dělat. Záření na svých vlastních hlavách nebo uších samozřejmě nepoznají. Ten radar je vyfotografován v A-Reportu, čtrnáctideníku ministerstva národní obrany. Už byl přetisknut i na internetu a v novinách. Musím se ptát, co tam budou dělat? Jedou za naše i za moje peníze daňového poplatníka na výlet. Za prvé, pokud by potřebovali informace, tak si je mohou vyžádat po linii vlády nebo Sněmovny. Když si například zadáte do internetového vyhledávače jenom název toho ostrova, tak vám vyskočí čtyřicet článků v angličtině i češtině, které dopodrobna rozebírají radar včetně obrázků a matematických výpočtů. Takže proboha, co tam jedou dělat?

Ve čtvrtečním Právu je citován dokument, údajně podepsaný ministrem zahraničí: …paprsek radaru na Marshallových ostrovech je zaměřený na základní a střední školu, čímž je jednoznačně demonstrována naprostá neškodnost lidskému zdraví… Jedná se o radar, který by měl být demontován a následně převezen do ČR.

Proč ho namířili na školu? To je nějaký nesmysl, protože u nás zdůrazňují, že bude namířený dva stupně nad horizont. Když vyzáří tyhle řádově megawattové výkony na školu, co tím chtějí demonstrovat? Že za deset let dostanou školáci leukémii? To je šílená kachna. Řekněte mi, kdo by proboha vydal rozkaz, zaměřte paprsek na školu, abychom světu dokázali, že to je absolutně neškodné. Na druhé straně existuje oznámení, že do vzdálenosti 50 km od radaru nesmí paprskům přijít do cesty dopravní letoun. To píše v A-Reportu ministerstvo obrany, generálové mi to řekli do očí, Schwarzenberg (ministr zahraničí – pozn. aut.) také. A proto říkají, že se musí koordinovat dispečerská služba přistávajících letadel na koridor Praha a současně obsluha toho radaru. Takže na jedné straně na 50 km od radaru se nesmí přiblížit dopravní letoun, protože mu to negativně ovlivní navigační přístroje a systém na přistávání, a na druhé straně nám valí do hlavy, že paprsek je zaměřený na školu a ono to nic neudělalo. Jsme úplně blbí?

Vy máte nějaké informace o tom, že paprsek vyzařovaný radarem působí na zdraví lidí negativně?

Samozřejmě. Četl jste, že mám radiolokační průmyslovku? I když je to už řada let, tak princip záření a elektromagnetických vln se nezměnil. Změnilo se provedení součástí, jinak je to natřené, jsou jiné obrazovky, atd. Ale princip zůstal stejný. Nemám na mysli radary, které jsou na letištích, tam to může klidně fungovat. Vojáci operují tím, že příkladně na Praze (kopec Praha ve vojenském prostoru v Brdech – pozn. aut.) je meteorologický radar. Ten ale používá úplně jinou frekvenci. Radary XBR budou používat frekvenci 10,525 GHz. To je prakticky frekvence mikrovlnné trouby. A když zaměří tenhle paprsek nechráněně na školu, no to je totální hovadina. Už jen z principu, proč by to dělali? To chtějí vyzkoušet, jestli dětem za pět let upadnou nohy? Způsobuje to (myšleno záření radaru XBR – pozn. aut.) rozklad buněk. Co dělá mikrovlnka na téže frekvenci? Rozkládá maso tepelně, ohřívá ho. Vezměte si literaturu, jak se na vojenských letištích zkoušejí radary. V olověných mřížkových kombinézách. Vždyť je to vše na internetu. Ať si to ti lidé přečtou a nevykládají nesmysly o zaměřeném paprsku na školu. Kde to ta vláda bere, nechápu.

Nicméně, neláká vás to, přidat se k zákonodárcům a na Marshallových ostrovech se s fungováním radaru seznámit osobně?

Mám 65 let a hodlám v poctivosti zemřít. Elektronickou poštou mi nabídli cestu do Německa. V životě tam nepojedu. Kdybych chtěl informaci, tak ať mi ji pošlou. A když mi ji nepošlou, tak si ji dokážu sehnat. Máme internet, máme 21. století a umíme anglicky.

Pozvánku do SRN jste dostal od ministerstva zahraničních věcí?

Ne. Mám ten mail schovaný. Dostal jsem jej od soukromé osoby, od manželky vysokého důstojníka na americké vojenské základně v Německu. A že to nemám nikomu říkat, že by to byl jako výlet pro mě a pro pana starostu z Rožmitálu, který údajně dostal přesně tu samou nabídku na několik dnů do Německa. Že nás tam ubytují a podíváme se tam. Já jsem se pana starosty na to neptal, nechal jsem to v počítači a nikomu jsem to neříkal. A mám to v počítači pro případ kontroly. Samozřejmě, víte, co to je. Nikdy bych nikam nejel, já chci umřít poctivě.

Takové pozvání pokládáte za snahu vás zkorumpovat?

Zneužitelné to je. Lidé si řeknou: Hele, vidíte, Trokavec dělá referendum a starosta jezdí za státní prachy tam a tam. Což udělají teď naši poslanci. To už volá do nebe. Co tam chtějí dělat? A přitom lidé, kteří tomu absolutně nerozumějí. Kteří jako ministryně Parkanová, která přešla od tohoto, tohoto, tohoto, až k rozhodování o armádě. Prostě laici, já nemám slov.

Jaké kroky chystáte poté, co uplynulou sobotu se lidé v Trokavci v referendu vyslovili proti stavbě radarové základny v Brdech?

Budeme spolupracovat s tiskem, budeme útočit přes zahraniční a naše média. Říkám naschvál útočit, ale nemyslím to pejorativně. Myslím prostě bojovat za to, aby vláda pochopila, že v tak závažné otázce, kde jde o zdraví a životy lidí, o zvyšování hrozby zbrojení a hrozbu, že se staneme cílem. A aby si uvědomila tahle směšná vláda, která má mandát založený na přeběhlících, že o tomhle se holt s lidmi musí poradit. A to není fráze. Prostě nemají to v programu. Lidé je nevolili proto, aby nám sem strčili radar. Takže za to budeme bojovat.

Ještě jednu věc vám chci říct. Mám informaci od člověka, kterého nechci jmenovat, ale je to velmi solidní a důvěryhodný zdroj. Dvanáct obcí na Příbramsku plánuje referendum k radaru v jeden den. Už jsem jim k tomu předal podklady.

23. března 2007, Václav MÍKA

Haló noviny, http://www.halonoviny.cz/index.php?id=89500&PHPSESSID=8aa453296eb2e2740b8ad9fbe093942d

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.