Polské střípky (4)

polskoDalšími zajímavými polskými novinami je levicový deník „Nie“. Podíváme se s vámi do jeho víkendového dvojčísla 17 – 18 z 26.4. – 3.5.2007.

Deník připomíná nedávnou podivnou sebevraždu bývalé polské ministryně, která se zastřelila během prohlídky jejího bytu agenty tajné policie. Co je na tom tak podivného? Jestlipak víte, jaká byla poslední slova básníka Majakovského před sebevraždou? „Soudruzi! Nestřílejte!“

V kulturní rubrice deník přináší také informace o nových filmech. Ty budou užitečné i pro naše diváky. Rozhodně si neberou servítky. Tak třeba americký film „Turistas“ – skupina amerických turistů v Brazílii se stane cílem zlých Brazilců. Je to horor. „Jaké je to kurevstvo natočit tak rasistický film, ve kterém každý, kdo není Američan, je buď kurva, debil, nebo zkurvysyn,“ píše recenzent a navrhuje, aby byl tento film zásadně bojkotován.

 

image102

 

O dalším filmu „Prosté srdce“, kde Hugh Grant hraje postaršího muže, kterému se nedaří v lásce, se píše, že kdo viděl „Čtyři svatby a jeden pohřeb“, viděl už všechno potřebné. Nový film je totiž tak nudný jako projevy Kaczynského.

V Polsku vyšla nová kniha. Prý se na její vydání čekalo celých dlouhých 17 let. Co to je za skvost? Je to kniha o šlechticích, která na 348 stranách popisuje jejich zvyky i návody, jak se jim co nejlépe vyrovnat. „Kdo by se však chtěl podobat nějakým zdegenerovaným kreaturám?“ ptá se autor a připomíná, že po přečtení této knihy čtenář pochopí, jaký byl Robbespier, jež plánoval zgilotinovat veškeré šlechtictvo, veliký státník… Laughing

„Pokolení J.P.2“ je reportáž o mladých lidech, kteří žijí za „vlády“ papeže Jana Pavla II.

„Msta nízkých lidí“ je o snaze postavit před soud generála Jaruzelského.

Noviny „Nie“ a „Fakty i Mity“ rozhodně nejsou nudné.

Internetové stránky novin: http://www.nie.com.pl

Obr.: "Ještě tvrdíš, že je Země kulatá?" (Vtip z týdeníku Fakty i Mity)

Z dopisu Pravoslava Dolanského

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.