K diskusi nad socialismem

kscmMezi ortodoxními komunisty sílí podle ČTK odpor vůči některým politikům KSČM včetně předsedy Vojtěcha Filipa a proti sjezdovému dokumentu Socialismus pro 21. století. Místopředsedu Jiřího Dolejše, který byl za přípravu dokumentu odpovědný, označili nespokojenci za antikomunistu.

Nepřekvapují mne dost příkré odsudky materiálu „Socialismus pro 21. století“, který uvádíme na našich stránkách. Nejsem ve straně první den a tak mě rozpory neděsí. Doba sterilní, umělé, navenek prezentované jednoty, jsou už dávno pryč. Rozpory jsou hybnou silou vývoje.

Co je podstatou sporů? Je to samozřejmě spor o minulost. O to, zda příčina pádu socialismu byla způsobená vnějšími podmínkami, zradou, apod. a nebo šlo o systémovou chybu, kterou je nutné v nové společnosti napravit.

Při seznámení se s podobnými názory, zejména starších členů strany se musím ptát, zda kdysi skutečně Lenina četli, zejména „Dětskou nemoc levičáctví“. Ale zřejmě tuto lekci na VUMLu prospali a to je škoda.

Znám i jejich materiál „K modelu socialismu“, který zasílám ke zveřejnění, aby čtenáři mohli oba návrhy porovnat. Svůj názor budu vkládat do diskuse, abych neovlivňoval čtenáře předem.

Prosím, věnujme se více diskusi nad problémem socialismu. Pokud nebudeme vědět, kam směřujeme nebo máme směřovat, budeme bloudit ve tmě.

Z dopisu Pravoslava D.

Redakce : děkujeme a plně se s čtenářem ztotožňujeme. Postupně uvedeme proto jak materiál „K modelu socialismu“, tak i další diskusní příspěvky k materiálu „Socialismus pro 21. století“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.