Výsledky venezuelského referenda

venezuelaDEMOKRACIE VE VENEZUELE OPĚT VÍTĚZÍ

V pondělí 3. prosince 2007 v 01.14 hodin venezuelského času, po ukončení volebního procesu, který proběhl v duchu příkladné spořádanosti a klidu, zveřejnila předsedkyně Národní volební rady (CNE) Tibisay Lucena první zprávu o výsledcích schvalovacího referenda o ústavní reformě, která zahrnovala celkem 88% sečtených hlasů.

 

Ohledně bloku A zvítězila varianta “Ne” s 4.504.354 hlasy (50,70%), zatímco varianta “Ano” získala 4.379.392 hlasů (49,29%). U bloku B získala varianta “Ne” 4.522.332 hlasů (51.05%) a “Ano” 4.335.136 (48,94%). Voleb se nezúčastnilo 44.39% Venezuelanů.  Několik minut po zveřejnění zprávy CNE prezident Bolívarovské republiky Venezuela Hugo Chávez uznal ve státní televizi před národními i mezinárodními médii výsledky referenda, přestože vyšly v neprospěch reformy, kterou sám navrhl.

S odvahou a demokratickým elánem, které jsou Chávezovi vlastní, prohlásil: “Těm, kteří hlasovali pro i proti mým návrhům, bych chtěl poděkovat a poblahopřát, protože potvrdili, že jdeme správným směrem. Kéž bychom navždy zapomněli na skoky do prázdna, na cesty násilí a snahy o nestabilnost.”  Ujistil také, že obsah návrhu reformy nezanikne, jelikož „sociální návrh v něm obsažený budeme i nadále rozvíjet."  Prezident poté poblahopřál CNE a Národním ozbrojeným silám a označil referendum z 2. prosince za "další ukázku důvěryhodnosti našich institucí. Každý z těchto volebních procesů umožňuje, aby naše demokracie postupně dozrávala". Ve svém projevu k lidu Chávez řekl: “Není to porážka, budeme bojovat i nadále!"  Uznání výsledku referenda ze strany prezidenta Cháveze dokládá demokratického ducha bolívarovské revoluce a podává přesvědčivý důkaz o lživosti obvinění venezuelské hlavy státu ze směřování k “diktatuře” a “totalitnímu systému”.

Tato označení byla nejednou použita některými národními i mezinárodními sdělovacími prostředky, přestože četnost voleb, které se od roku 1999 v zemi konaly, dokazuje objektivnost, nezávislost a upevnění volební moci ve Venezuele, tolik kritizované opoziční stranou v době konání těchto celkem dvanácti voleb.  Venezuelský lid, jeho prezident a vláda tak dokázali světu svou neochvějnou víru v participativní a protagonickou demokracii, stejně jako transparentnost a důveryhodnost svých institucí. 

Jsme hrdí na to, že se hlásíme k odkazu Bolívara!

 

María José Báez Loreto
Chargé d´Affaires a.i

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.