Jistě pane ministře

logoŠkolení ve vysoké politice pro všechny – aneb jak vládne i naše vláda

 

 

Seriál britské televize „Jistě pane ministře“, přináší spoustu užitečných postřehů z jednání politické reprezentace zábavnou formou. Pro prosté lidi je to černý humor…

Přinášíme ukázku z jednoho z posledních dílů, kde se uvádí pět standardních výmluv pro jednání před kontrolním výborem. Jsou velmi užitečné i pro pochopení některých zmatených vyjádření našich politiků. 

1. Výmluva použitá v Brandtově případu: Pro všechno existuje uspokojivé vysvětlení, ale jeho prozrazení brání bezpečnostní důvody.

2. Výmluva použitá pro školský projekt: Neosvědčil se kvůli škrtům v rozpočtu a snižování stavu, což způsobilo jeho naprosté selhání. Není to pravda, ale je to dobrá výmluva.

3. Výmluva pro Concord: Byl to užitečný experiment, od něhož se ustoupilo, ale ještě předtím poskytl  mnoho cenných údajů a řadu pracovních příležitostí. To také není pravda…

4. Výmluva použitá pro Mnichovskou dohodu: Došlo k ní dříve, než byla známa jistá fakta, ale teď už se nemůže opakovat. Jaká fakta? Že Hitler chce dobýt celou Evropu. To přece věděli všichni… Ale ne naše (britské)  ministerstvo zahraničí. 

5. Výmluva brigády z Krymské války: Došlo k nešťastnému  pochybení jednotlivce, které se dnes řeší  s použitím interních disciplinárních postupů.

Seriál britské televize „Jistě pane ministře“,  doporučujeme sledovat na ČT2 každé  pondělí v 21.45 hod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.