Chávezovo referendum a lidské zdroje CIA

venezuelaHugo Chávez má smysl pro fair play.

Víkendové referendum prohrál jen o vlásek. Vítězům s úsměvem blahopřál, i když ví, kdo a jak je vodí na provázku. Špičku ledovce obnažilo memorandum pro šéfa CIA Michaela Haydena. Sepsal je Michael Middleton Steere z ambasády USA v Caracasu. Nazval je Postup do poslední fáze Operace obchvatný úder (Advancing to the Last Phase of Operation Pincer). Aktualizovala scénář staršího data – HUMINT (Human Intelligence). Péče o lidskou inteligenci v něm není ani za nehet. Do té investuje bolívarská revoluce. Teprve ta naučila číst a psát i miliony dospělých. Operativcům CIA se ukládají jiné kousky. Human intelligence říkají lidským zdrojům svých cifršpionských podrazů.

Obchvatný úder přišel za pět minut dvanáct. Poplach vyvolal průzkum, který si CIA udělala sama. I podle něj měl Chávezův návrh ústavních změn získat minimálně 57 procent hlasů. Steerovo memorandum bylo plánem pro obě varianty, jež přicházely v úvahu. Pokud by Chávez referendum vyhrál, měl čelit barevné revoluci . Na stejné brdo, jako změna režimu ( regime change ) v řadě východoevropských zemí. Humbukem o zfalšování volebních výsledků měla začít i ta v Caracasu. Rezidentura CIA, chráněná diplomatickými pasy, meldovala do centrály, že je s to vyvolat velké nepokoje do čtyř dnů. Ve hře však byl i jiný scénář. Lidským zdrojům CIA ukládal dosáhnout, aby k urnám přišlo co nejméně voličů. Nakonec vyšel, i když jen o vlásek. To se nepodařit, měl aspoň barevné revoluci , řízené z Langley, přimalovat svatozář spontánního protestu většiny.

Autor memoranda nemohl tušit, že padne i do nepovolaných rukou. Seznam lidských zdrojů CIA tak sestavil s pedantickou přesností. Na špici je sociálně-demokratické uskupení PODEMOS ( Můžeme ) a osobně bývalý Chávezův ministr obrany Baduel. Následuje vrchnost katolického kléru, asociace podnikatelské elity FEDECAMARAS, majitelé soukromých televizních a rozhlasových stanic, novin a časopisů. Nemalé naděje spojuje memorandum i s podporou pohrobků antistalinismu Lva Trockého. Křížová výprava za cukr a bič, vládnoucí světu o jediném pólu, sází i na jinou pretoriánskou gardu. Tak jako každý samet , strká před sebou hlavně studenty. V Caracasu hlavně ty ze soukromých škol, kam chodí ratolesti smetánky. Cpát před kamery slečny a mladíky z univerzit je prastarý trik. U těch se hravě zlehčí jako recese i to, zač by měl jiný potíže s paragrafy. O to víc riskuje, kdokoli si to nenechá líbit, i kdyby byl stokrát v právu. Jinak to nechodí ani v Caracasu – tím spíš před kamerami soukromých televizí, jež patří lidským zdrojům CIA.

Její venezuelské filiálce hrozil další černý puntík. Tím pečlivěji si myla ruce v raportu, zaslaném do centrály. I to v něm proto popsala do detailu, jak svým lidským zdrojům rozdělila úkoly. Násilné střety měla provokovat hlavně komanda, složená z pravicových studentů. Z Cháveze to mělo udělat totalitního caudilla . Jenže k totalitním vzorům to táhne samy lidské zdroje , krmené z Langley. I tentokrát se totiž sázelo hlavně na špinavé triky (dirty tricks), jimiž se prodral k moci už Pinochet. Prvý staví na uměle zinscenovaných poruchách na trhu základních potravin – a pouličních randálech trhovců, kteří je ještě svedou na státní moc. Druhý zase na legendách, že špičky levicového režimu kážou vodu, samy se však nezřízeně obohacují. Trockij je živil horory o stalinské byrokracii . Chávezova opozice pak o boligarchii (bolívarské oligarchii). Zviklat ty, kdo nesou kůži na trh – a miliony odradit i od cesty k volební urně – měla i tentokrát fáma, že je na spadnutí vojenský převrat. S gustem ji šíří i tisk české pravice. Živou monstrancí opozice je bývalý ministr obrany. Že by to byla jen náhoda?

Vojákem z povolání je i Hugo Chávez. Je to však také famózní řečník. Většinu života strávil paradesantním výcvikem. Tragikomické postavičky, jaké teď vládnou nám, by však strčil do kapsy i svou erudicí. Slepým narcisem řečnických cvičení však není určitě. Je to muž činu. Složky, jimiž se dává v politice mat, zná zevnitř, a nejen ze stohů knih. Uměl se zmocnit i memoranda na stůl šéfa CIA. Zveřejnil je dřív, než mohlo obchvatný úder dovést do konce.

Bolívarská revoluce je velkou nadějí. Je to i unikátní laboratoř. Na prahu 21. století znovu testuje, kudy cesta k socialismu vede – a kudy ani náhodou. Držme jí palce na obou pólech, jež o tom rozhodnou. Jak v tom, aby si zachovala lidovou podporu a demokratický kredit, tak v tom, aby to nevzdala proti liberálním cenzorům všeho, o čem je demokracie doopravdy. Jen tak se ubrání i proti obchvatným úderům , jež teprve přijdou. Berme tu laboratoř jako svou vlastní. Testuje i to, čím se zabýváme sami. Zrovna teď, v diskusi o socialismu pro 21. století.

Josef Skála

http://www.halonoviny.cz/  – 8. prosince 2007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.