Miloslav Ransdorf: Faktor Švejnar

logo Brněnský samorostlý aforista Vymazal se vyjádřil, že finančník drží stát asi tak, jako provaz oběšence. Bylo tomu tak za Klause, s Janem Švejnarem by to lepší nebylo. Jeho postoj k Topolánkovu batohu je příznačný: vadí mu, že z makroekonomického hlediska nekonzistentní. Lidský rozměr ekonomie je něco, co ve Švejnarově vidění světa je stejně málo doma, jako v tom Klausově. Jako ekonom je nepochybně solidní a zajímavý. Ale jako politik nemá charisma a zkušenost s českou politikou.

 

V čem je tedy význam jeho kandidatury? Že se v ní ke slovu hlásí starý rozlom české polistopadové garnitury, klausovců a havlovců. Havel a Klaus, přes všechny spory, představují spojité nádoby. To je jeden z paradoxů polistopadové české politiky. Ti, co byli součástí Havlova bloku, teď nadšeně podporují Švejnara. A to potenciálně znamená dělící čáru uvnitř koalice. Zelení a lidovci, možná i u určitá část ODS mohou tento prapor podpořit. Na druhé straně není vůbec jisté, jak má své ovečky zdisciplinované Jiří Paroubek.

Programově mezi oběma kandidáty, snad až na otázku zavedení eura, není valný rozdíl. Ale pád Klause by měl symbolický význam a spustil by další štěpné procesy. Neboť Klaus a Havel jsou spojité nádoby. Uvidíme.

 

zdroj: www.ransdorf.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.