Osud Úrazové nemocnice Brno

logoJaký je aktuální stav Úrazové nemocnice Brno ? Jihomoravské poslance z koaličních stran budou zástupci ČSSD přesvědčovat, aby na konci ledna hlasovali pro jejich návrh zákona. ČTK to řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Úrazová nemocnice, kterou plánuje ministr Tomáš Julínek (ODS) z větší části přesunout do Brna-Bohunic, by se podle návrhu sociální demokracie zákonem převedla na Brno. V centru by pak nejspíš fungovala dál a lidé by se nemuseli bát o její osud.

Velká část veřejnosti s rušením Úrazové nemocnice nesouhlasí a petici za její zachování podepsalo již asi 50 000 lidí. Ministerstvo se však domnívá, že traumacentrum bude v modernějším bohunickém zařízení fungovat lépe a bude tam mít přímou návaznost na další obory, například neurochirurgii. Stát také nebude muset vynakládat peníze na opravu nynější budovy Úrazové nemocnice. Avšak stavební úpravy nové budovy v Bohunicích si vyžádají zhruba 150 milionů korun, které stejně zaplatí daňoví poplatníci. Proti stěhování je zásadně vedení Brna, pacienti i někteří zdravotníci. Radní nechápou, proč rušit nemocnici, která funguje a jako jedna z mála velkých zařízení nemusela být v minulosti oddlužena. Pacientům se zase nelíbí, že se pro ně stane zdravotní péče opět o něco více nedostupná. Osud sociálnědemokratického návrhu je přesto velmi nejistý. Ministerstvo s ním nesouhlasí. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt návrh ČSSD již dříve označil za »ryzí politický populismus« a »prázdné, laciné gesto«. O osudu Úrazové nemocnice jednala na své poslední schůzi i sněmovna. Po vystoupení Julínka a sociální demokratky Hany Orgoníkové poslanci debatu přerušili a projednávání návrhu nechali do začátku roku 2008. Julínek před poslanci přestěhování traumacentra hájil. »Věřte, že to bude špičková záležitost, že to bude posun,« řekl. Orgoníková jeho plány hodnotila jinak. »Pan ministr ruší fungující nemocnici a místo toho připravuje pouze provizorní řešení ve fakultní nemocnici,« míní.
Názory odborníků jsou ke stěhování vesměs nedůvěřivé. Předseda České traumatologické společnosti Leopold Pleva novinářům v Brně řekl, že stěhování představuje velký zásah. V Ostravě prý stěhování nemocnice zažili v minulosti a obnovení špičkových lékařských týmů tam prý tehdy trvalo deset let. Zaměstnanci nemocnice i obyvatelé jihomoravské metropole tak i nadále zůstávají v nejistotě, co bude dál. Podle ředitele Úrazové nemocnice Petra Svobody stále neexistuje seznam zaměstnanců, kteří budou moci do Bohunic přejít a kteří z nich dostanou výpověď. Není jisté ani to, jak bude nemocnice po přestěhování fungovat. Výškovou budovu FN v˙Brně Bohunicích, do které chce ministr zdravotnictví přesunout traumacentrum z Úrazové nemocnice, řadí hasiči mezi vysoce požárně nebezpečné a její plášť je vyplněn rakovinotvorným azbestem. Primátor Roman Onderka poslal Tomáši Julínkovi dopis, ve kterém mimo jiné upozorňuje i na tento fakt. Navzdory přetrvávajícím nejasnostem a záměru části poslanců předložit sněmovně návrh zákona, který by zrušení Úrazové nemocnice zabránil, na místě již začali stavební firmy pracovat na rekonstrukci prostorů. Veškeré rekonstrukce by tím měly být ukončené na konci června 2008. Občané tak opět mohou být svědky arogance pravicové politiky, která nebere ohled na potřeby spoluobčanů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.