Miloslav Ransdorf: Rychlé šípy

logoKdyž jsem byl malý chlapec, doslova jsem hltal Foglarovy příběhy Rychlých šípů. Dostal jsem je od jednoho otcova přítele, byly zašlé, ohmatané, prověřené mnohou čtenářskou přízní. Ti chlapci byli spojeni skutečným přátelstvím. Vždy jim šlo o dobro lidí kolem a zažívali četná dobrodružství, to snad proto, aby si uvědomili, že dobro sice může vyhrát, ale není to jen tak a zadarmo.

 

Vedl je Mirek Dušín, ale přiznám se, že mému srdci byl bližší Rychlonožka, který tu a tam spadl do vody, nechal něco zřítit, prostě byl zdrojem oživení ve skupině. Podobní byli i ostatní kluci (Červenáček a Jindra Hojer), ale neformálním vůdcem party byl Mirek Dušín. Mirek Dušín byl vzorem cti, neměl žádné slabiny, ale ani lidské stránky, prostě takové šablonovitě vyabstrahované dobro.

Tak se tvářil před volbami i Mirek Topolánek. Myšlenek moc nepobral, sdělil nám, že „totalitu“ prospal za rýsovacím prknem a na jeho intelektuální výbavě je to znát. Ale co, u Mirka Dušína také nečekáme myšlenky, ale to, že krásně běží. Do popředí kladl vůdce ODS konzervativní hodnoty, jako je rodina. Rychlonožku měl možná hrát Martin Bursík, který již oživil nejednu politickou stranu svými nenaplněnými ambicemi. Další kandidáti na roli Rychlých šípů byli pánové Langer, Nečas, Říman, Bém, a mnozí další. Sice se občas zazdálo, že se mezi Rychlé šípy vloudil představitel Bratrstva kočičí pracky (Jiří Čunek), ale Renáta Vesecká se zachovala jako deus ex machina antických her a vše rozřešila.

Poněkud špatně zapadá do hry o Rychlých šípech, kteří konají dobré skutky a na potkání obdarovávají občany, dealer pana premiéra zvaný Martin Dalík. Obstaral dva přeběhlíky a rozdílení dobra z Topolánkova batohu mohlo začít. Vláda, která nemá většinu a nevyhrála volby nyní většinu má a hraje hru na demokratickou legitimitu. Ve středověku u Tomáše Akvinského najdeme učení o pars sanior neboli o zdravější části. Ta, i když je početně v menšině, má pochopitelně přednost. V jiných dobách to nazývali zdravé jádro. To je možná zásadní vklad lidovců do koalice. Představují ve volbách tak asi 8% a vždy mluví v koalici za takzvanou většinu. Ta koaliční většina je rozdílná od většiny občanů. Koaliční většina chce například radar nebo zdravotní poplatky. Ve vší tichosti si modrozubé Bratrstvo kočičí pracky zprivatizovalo Rychlé šípy. Za služby veřejnosti je třeba platit a tak tu máme místo Mirka Dušína Mirka Topolánka.

Ze stránek Miloslava Ransdorfa : http://www.ransdorf.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.