M. Ransdorf: České letadlo nad severním pólem

logo Po listopadu 1989 to vypadalo, že za tzv. totality se povedlo jediné, a to Havlovy hry. Veřejnost je (možná v jakémsi pudu sebezáchovy) nezná, jinak by je třeba napadlo srovnání Havla s hrdinou „Zahradní slavnosti“ likvidačním tajemníkem Hugo Pludkem. Slavomír Ravik tuto paralelu provedl a je text vtipný, ale hrozně hořký. Havel se svou novou nadací možná zatoužil být likvidačním tajemníkem nejen  Československa a České republiky, ale celé Evropské unie.

            Ale byl zcela nedávno proveden důkaz, že se podařily nejen Havlovy hry. Nad severní pól doletělo „kapesní letadlo“ Morava L-200. Takový, řekněme vzdušný taxík. Letecký průmysl, kdysi produkující dolar za 2 koruny (a to byl tvrdší dolar, než dnes),  přeměnili nový mocipáni, přátelé likvidačního tajemníka, v trosky, ze kterých se jen tak nevyhrabe. Ale doklad schopnosti našich lidí zůstal. Letadla české výroby se prodávají po světě dodnes, vyhrávají tendry, které čeští politici maří (viz třeba Venezuela). Je zájem o letoun L-159, který poplival sám bývalý ministr Tvrdík.

Naše země patřila kdysi mezi to málo zemí, které měly vlastní konstrukci aut, letadel, která měla kosmický výzkum, vyráběla umělé diamanty a pokrývala až 70 % průmyslových oborů. Nedávno byla Tatra zastoupena na dnech vojenské techniky v USA. Byla senzací. Její průchodnost terénem obdivovali všichni specialisté a byla označena například za ideální vůz do pouští nebo pro afgánské bojiště. Věřme, že technický um našich lidí likvidační tajemníky přežije. Ty s divadelní minulostí i v nynějším vládním angažmá.

Ze stránek Miloslava Ransdorfa : http://www.ransdorf.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.