ZE ZPRAVODAJE EUROPOSLANCE D. STROŽE (8)

euO LISABONSKÉ SMLOUVĚ, RADARU I ČESKÉM PŘEDSEDNICTVÍ

Rozhovor s europoslancem Danielem Strožem

■ Levice je ovšem v Evropském parlamentu pouze jedním z menších frakčních seskupení, nehraje tedy zrovna první housle. Nelze proto za současných podmínek předpokládat, že by její požadavky byly splněny. Nepřipadá vám proto pochopitelné, že i některým levicově orientovaným občanům imponuje nynější časté volání v českých médiích po vystoupení z EU?

Imponovat cosi takového může podle mě jenom těm, kteří si, jak se říká, nevidí na špičku nosu. Do EU jsme vstoupili dobrovolně, referendem. Kdo byl proti a nešel hlasovat, může se teď jenom stydět. Lidé si dali před vstupem tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou namluvit takové blbosti, jako že se jim otevře cesta k do té doby nepředstavitelným vymoženostem, v jakých si běžně libuje „západní svět“.
Vzpomínám, jak pan Špidla na jednom shromáždění vykřikoval: „To se prostě seberete, koupíte byt v Paříži, najdete si práci a klidně se tam usadíte!“ Dneska už je situace jiná, lidem se vede spíše jako tomu chlapci z filmu Knoflíková válka: „Kdyby jsem to býval věděl, tak bych sem byl nechodil“, plačky říkal. Věřím, že i Špidlovi se v mnohém rozbřesklo, když je v Bruselu Komisařem.
O zvažovaném vystoupení ČR z EU jsem si přečetl hodně, ale nikdo z autorů těchto článků se nezamýšlel nad tím, za jakých by to bylo podmínek. Všichni se pouze odvolávali na to, že odchod z Unie je ukotven v Lisabonské smlouvě. To ano, ale stojí tam také psáno, že „na pokyny Evropské rady Unie sjedná a uzavře s tímto státem dohodu o podmínkách jeho vystoupení, s přihlédnutím k rámci jeho budoucích vztahů s Unií“. Myslím, že by mnozí byli v šoku, až by náš stát obdržel poměrně jednoduchý účet: tolika a tolika miliardami jste do společné pokladny přispěli, tolika a tolika desítkami miliard jsme vás podpořili a tolik a tolik nám tedy budete po desítky let splácet. Jenom pro představu uvádím, že na podporu výzkumu a vývoje v ČR je nyní z unijních peněz připraveno zhruba 55 miliard korun, které bude možné čerpat až do roku 2013, na zateplování bytů a domů dotace ve výši 13 miliard a tak dále. Domnívá se snad kdosi u nás, že v dnešním supertržním prostředí je možné si tyto finance vyzvednout a pak jen tak sbalit kufry a odjet?
Anebo že by bylo potom snadné žít v těžce zadlužené zemi plné nadnárodního kapitálu, bojkotované v mezinárodní politice?
Podle mě nezbývá českým politikům, než se urychleně naučit v Unii prosazovat, a to všude tam, kde se jen vyskytne prostor. Hospodářská krize se globalizací stává bleskurychle krizí světovou a nyní už v Řecku sledujeme, jakou dimenzi může nabrat občanská nespokojenost s poměry.
Levice je v očích občanů EU čím dál perspektivnější, protože má blízko k neprivilegovaným vrstvám. Existuje tudíž naděje, že nadcházející volby do Evropského parlamentu rozhodnou ti, jichž je většina a kteří už nebudou chtít volit proti svým zájmům. U nás by to měly být hlasy pro KSČM.

Pokračování

Informace o aktivitách europoslance Daniela Strože. Vydání financováno frakcí GYE/NGL Evropského parlamentu. Prosinec 2008

Ze stránek http://www.kscm.cz/article.asp?thema=3871&item=38658&category

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.