TRNEM V OKU

logo Írán je opět trnem v oku tzv.západní civilizace. On je tam vlastně stabilně. Způsob vlády, hlava státu, zákony a kultura této země je uměle neslučitelná se základními principy demokracie a svobody právě západními mocnostmi. Onen jaderný program Íránu je jednou z hlavních příčin všech moderních civilizačních střetů.

 

 Jaká nespravedlnost a jaké právo ovlivňuje rozhodování západu o tom kdo může a kdo nesmí vlastnit jaderné zbraně? Je to snad rozhodnutí RB OSN kde stejně všichni musí přikyvovat Americe a Rusku? Je to snad víra v toho "pravého" boha? Je to snad odvozeno od počtu již existujících jaderných hlavic?

Čím to je že se USA v čele NATO rozhodly přijmout "úděl" světového policajta? Proč jedni mají právo na obranu své vlasti, ekonomiky, systému, bohatství a občanů jakýmkoliv způsobem a jiným je to odepřeno? Proč takové rozdíly a uměle vyvolané politické neshody? Není to jen problém Íránu! V tzv.ose zla je i Sev.Korea, která je okleštěna a zbavena možnosti obchodovat. Není to režim. Jsou to právě sankce a embargo jenž způsobují hlad v takovýchto zemích.

Spojené státy zavedly pojem preventivní válka a ten mi zní v uších jako zvony. Jsou to zvony smrti desítek tisíců nevinných civilistů kteří padli díky zbraním armád USA a spojenců. Když pominu (a nerad) vyvraždění – genocidu – indiánských kmenů na území spojených států, připomenu rozhodnutí USA o svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki, nekonečné boje ve Vietnamu, zdecimovaný Afghánistán, povstalecký Irák plný chudoby a chaosu po svržení vlády pod vedením americké armády, vždy mám na jazyku: Není vlastně usurpátor a likvidátor všeho právě politika USA? Země jejíž obyvatelé se považují za křesťany a demokraty?

Ropa proudící do světa díky Íránu nebo přes jeho území byla myslím dalším trnem v oku pana Bushe a jeho kabinetu. Americká ekonomika potřebuje především jistotu a tu jim Írán jaksi nezaručí. Pokud bude USA vyhrožovat válkou, tak přichází svět o levnou ropu. Tímto se dá říci že USA svým militantním jednáním nepoškozuje pouze sebe ale celý svět! Přitom se tváří jako spasitel.

Vypadá to že trnem v oku íránských představitelů je elitářská politika spojených států a imperialistické zájmy USA skryté za potřebou ochrany před terorismem a výstavbou Nového světového řádu o kterém se ve svých projevech vyjadřovali i bývalí prezidenti USA. Ale Bílý dům nemůže lidem na celém světě přikázat aby přijali to či ono regulum a vlády suverénních států vyslechly právě americký hlas. USA a spojenci nemohou ovládat svět údajně pozitivní, přesto nesvobodou.

Svými opatřeními způsobují omezení v pohybu osob. Ne každý chce být při cestě do zahraničí lustrován, zahrnut do databáze a zanechat otisky prstů. Ne každý chce mít ve svých osobních dokladech čip. Působení výkonné administrativy spojenců je nátlakem na svobodné rozhodnutí a vlastní úsudek každého jednotlivce. Neustálé přesvědčování lidí na celé planetě o špatném režimu v některých zemích pomocí prohlášení vlád a prozápadních médií je přinejmenším sprosté. Lidé mají právo krom jiného na sebeurčení a žádná země si nepřeje vměšování do její politiky. Svoboda jednoho končí tam kde začíná svoboda druhého!

Narazil jsem na práva států i občanů. Vím že v některých zemích se porušují lidská práva.To ale nelze řešit právě embargem které vyhladí půlku národa. Pokud by západ obchodně neizoloval země za barikádou, on by i ten komunismus či údajný diktát v mnoha zemích byl daleko lidštější. Írán není běsnící šelma která roztrhá každého kdo má jiný názor. Írán je kulturou která zůstává stejně tajemná jako krásná. Fandím lidem kteří věří v jiné hodnoty než je moc a chamtivost či peníze. Věřím že íránská vláda dokáže zabránit tomu aby civilní obyvatelstvo prožilo hrůzy jakékoliv války. Občanské nebo jiné. Zajímavým faktorem je ticho ze strany americké administrativy. Jistěže dočasné. To větší rozruch dělá EU. Jde o nová diplomatická měřítka či postupy? Uvidíme.

 …berme svět jaký je a tak s ním i jednejme. Pouze bůh stvořil člověka k obrazu svému. Člověk to nikdy nedokáže!

Radovan Bazger

http://www.levicove.estranky.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.