Steigerwald v roli všeznalce

logo Jen občas čtu články tohoto genia žurnalistiky a zároveň dalo by se říci i českého národa, který coby všeznalec, slovní mág a všeuměl, se se svým nadáním usadil v Mladé Frontě Dnes, aby vydělával ne tím, čím  byl či snad  stále ještě je, tady mám na  mysli jeho  profesi dramatika, televizního a filmového scenáristy a dramaturga, neznám totiž jeho nové práce v těchto oborech, ale abych pravdu řekl, ani mi to u tohoto člověka nevadí.

 

Co mi však vadí, je zakřivené zrcadlo jeho vědomostí, kterými tak rád hýří a oblažuje čtenářskou veřejnost. I to by mi snad nakonec ani nevadilo, i když jeho názory jsou scestné, vadí mi to, že svým přihlouplým antikomunismem gumuje myšlení mladé generace, která  o  minulostí  neví zhola  nic.

Díky němu a jemu podobným ví snad jen o křivdách minulostí a  to jen z  jednostranného pohledu dnešní moci a mocných této  země, stejně tak jako z  nehorázných  fikci minulosti, jenž vychází  z pera výše  jmenovaného a jemu podobných. Je s podivem, že v zemi, která je sužována tak  závažnými problémy ve všech oblastech života, kdy  obyčejní  lidé již  pomalu nevědí kudy  kam, byli okradení nejen tímto státem / viz  různé  úsporné  baličky a  škrty nejen v sociální oblasti /, ale i  mocnými tohoto státu / viz vlády, které  rozprodaly a dovolily beztrestně vytunelovat tuto zemi, tedy  majetek státu a tohoto lidu /, či díky záměrně děravým zákonům  byli doslova okradení o  veškeré životní jistoty, stačí k udržení moci přihlouplý antikomunismus.

Nikomu nevadí, že mnoho lidí  žijí v bídě, bez práce z již tak  děravými sociálními sítěmi, že diky  zaměstnavatelům a  novodobým zbohatlíkům, kteří je dřou, kde můžou, mnohdy jim neplatíce mzdu, jsou  zadlužení do pátého kolena, mnoho z  nich si již dokonce sáhlo  na  vlastní  život a raději odešlo z tohoto světa, on, velký antikomunista, kazatel a karatel minulosti této země, se vystačí živit zcela přihlouplým antikomunismem. Co k tomu dodat, mohu snad jen říci, že co znám z jeho tvorby dostatečně, to je jeho nenávist k minulostí a ke komunistům, ta totiž vyvěrá z každého článku, který napíše a je uveřejněn v Mladé Frontě Dnes. Opravdu se divím, že ještě dnes, dvacet let po tom, co byl národ tak sprostým a zavrženi hodným způsobem podveden a obelhán nejen Havlem a jeho spolustolovníky, kdy se v žádném případě slibovaná vláda nevrátila do rukou lidu, ale do rukou  všehoschopných kariéristů, korupčníků, intrikánů a zlodějů, se stále ještě dokáže uživit zcela  přízemním až přihlouplým antikomunisme.

Jeho memoáry o komunistech jsou známé, a v příměre lze  říci, že jsou z ekologického hlediska jakousi ropnou skvrnou na žurnalistice. Stal se totiž mezi  jinými stejně jako Hanák z Práva a  mnoho jim podobným jakýmsi nepostradatelným fenoménem antikomunistické žurnalistiky. Je dle toho, co píše tak ve všech oblastech erudovaný, alespoň si to sám o sobě myslí, že i z jehly v kupce sena dokáže udělat pořádné antikomunistické vidle. Je jen s podivem, že vyzná nejen ekonomických  vědách, ale i ve finančnictví a  dalších oblastech lidského  bytí, to je asi ještě z časů, kdy byl privatizován denník, do kterého píše  opravdu  velice erudované a zasvěcené  články, žel plné  nenávisti.  Nic proti tomu, ale  byli tady  a pořád ještě  jsou lidé, kteří nechali  bez  uzardění a  hlavně  beztrestně vytunelovat a rozkrást  tento stát, na straně  druhé  tady jsou  jejich  mediální pomocnici, kteří zase tunelují lidem mozky a  k těm patří  i  Karel Steigerwald. Jestli že dovede  napsat, že komunisté  přivedli republiku k úpadku a zaostalosti a  dnes  chodí  se svým  věděním do  televize, pak  je se  ho také třeba  zeptat, zda se  dá  dnešek přirovnat k minulosti. Ne, srovnat se nedá, každý správný hospodař může spotřebovat  jen to na  co má, co vytvořil, vyprodukoval a prodal, také toto  pak  může  rozdělit. Kdysi jsme  byli v mnoha  oblastech soběstační, z nadstavby se stavělo  města, přehrady, elektrárny, továrny, infrastruktura. To vše patřilo státu, přinášelo užitek  této občanské společnosti, tedy  nám  všem. V roce 1989 byla  hodnota majetku státu bezmála 3 biliony, dnes  máme  vše  rozprodané, rozkradené a  vytunelované, státní dluh narostl do  nebývalých  výšek, ptám se tedy, za to mohou komunisté? Aktiva a pasiva  byly v roce 1989 na stejné  úrovni, dokonce jsme  měli  ve světě  více  pohledávek, než dluhů, jak jsme na tom pane Steigerwalde dnes?

Řekl  bych jsme sice dál, co se týče pokroku v technice, proč  ne, svět  také  o mnoho dopředu  poskočil, ale  jinak  se  blížíme do propasti a mezilidské  vztahy jsou na  bodě  mrazu. Když  už jsme u oněch  bank, o kterých jste  psal v souvislosti s tím, že  komunisté navrhovali nahradit úsporná  opatření mimo jiné i ze  zisku ČNB a  udělal jste  z nich svým  výkladem málem hlupáky, pak bych Vám chtěl připomenout,  že Vámi  vzpomínané  ztráty z předešlých operaci ve  výši 29,1 miliardy jsou také peníze, které  zmizely  beztrestně  v černé  díře, ale  nebyly  proplaceny  papírem, ale  penězi. Tedy jinak řečeno, někdo chňapl, ale komunisté to nebyli, prázdnou  dlaň  má stát a potažmo my  všichni. To již  nehovořím o tom, že oněch rozkradených miliard  bylo  daleko více, které  se  ztratily a  dnes  máme  jen a jen  dluhy.

Mimochodem, Vám pane Steigerwalde nevadí, že jsme banky, které v  minulostí okradly  vlastní  zákazníky ze  státních prostředků asanovali a pak prodali za babku? Vám  nevadí, že dnes mají tak obrovské zisky na  úkor občanů této země, kdy je  na poplatcích  a  úrocích  okrádají  kde mohou ? Vám nevadí, že stát občanům této  země  šmátrá  čím dál,  tím  více v jejich peněženkách? Už  se zase  těším na to, co opětovně vypadne  z Vašeho pera na papír, mimochodem  je sice drahý, ale je ho prozatím ještě dost,  kůrovec  řádí na Šumavě a  když  už  nábytkářský  průmysl chřadne, alespoň papírenský  bude  mít nějaký zisk. Ale  nejsem si jist, zdali je ještě  v naších rukách.

Januš Adamus

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.