Šikana v českých firmách

logo Na redakční email dorazil krátký článek od našeho čtenáře. Popisuje v něm, jaké praktiky  existují  v jedné české společnosti. Rád bych tedy vyvolal diskuzi nad tématem pracovně právních vztahů. Jaké jsou zkušenosti dalších čtenářů ? Je toto chování ojedinělé nebo se s tím setkáváte také?

 

Nedávno jsem nastoupil do soukromé firmy jako konzultant. Po delší době jsem byl rád že mám práci. Přece jen v našem kraji není příliš mnoho příležitostí a tak mě překvapilo, že tato konkrétní firma stále nabírá zaměstnance. Když máte štěstí, přijímací pohovor vás neodradí, naopak mile nadchne, nicméně nástup do reality je později o to horší. Zaměstnanci se střídají jako na běžícím pásu, velká část je stále ve zkušební době, protože málokdo vydrží tlak ze strany vedení a sám dobrovolně odchází někdy po týdnu jindy po pár měsících. Majitele to nezajímá, jak sám říká, lidí je dost a když se to jednomu nelíbí přijde deset dalších. To je sice možné, ale už nesleduje a uniká mu, jací ti lidé jsou a kde jsou jejich kvality.

Firma nedodržuje zákoník práce (všiml jsem si, že bohatí mají vlastní zákony a tam kde to nejde používají vliv a peníze), lidé jsou denně vystavováni mobingu a šikaně ze strany majitelů společnosti. Na lidi se křičí kvůli malichernostem a před výplatami jsou běžně strhávány tisícikorunové částky za takové věci jako je nezalití kytek apod. Někteří zaměstnanci se musí pravidelně dovolovat, zda již můžou jít už domů. Platové podmínky jsou nastaveny pro všechny stejné. Základní mzda + prémie. Tím je zaměstnanec vydaný na milost a nemilost majitelům a pokud nemá jinou možnost práce, dříve či později je tvrdě šikanován. Stačí malá záminka a máte o základní mzdu postaráno. Lidé standardně nekončí běžným způsobem, ale raději volí cestu přes lékaře. Většinou s psychickými problémy…. Podají výpověď a zůstávají doma. Pokud někdo v práci vydrží, setká se s vydíráním, naschvály a šikanou až do konce výpovědní doby. Odbory se ti odvážnější bojí založit, protože ví, že pod pohrůžkou ztráty zaměstnání se k nim stejně nikdo nepřidá a ochranu mají přeci jen členové výboru.

Ano přátelé čtenáři, tak vypadá realita podnikání po roce 1989… v naší slavné a hrdé demokracii.

S pozdravem

Tichý

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.