Na pokraji války

kubaUSA se přesvědčilo, že porazit Kubu cizíma rukama je nemožné. Již v říjnu 1961 vydává Kennedy směrnice k vypracování plánu na rychlou vojenskou akci proti Kubě. V polovině října 1962 je plán hotov. 100.000 mužů, z toho přes 40% výsadkářů, několik tisíc letadel a asi 200 lodí mělo zajistit úspěch proti Kubě.

Ale Kuba nezahálela. Přes obrovské ekonomické problémy posilovala svou obranyschopnost. Na žádost kubánské vlády byly na Kubu v roce 1962 dopraveny i sovětské lehké bombardovací letouny Il-28 a mocné obranné prostředky, včetně raket středního doletu.

V září 1962 bylo v USA povoláno dalších 150.000 záložníků do zbraně. V polovině října americký průzkum zjistil, že nové sovětské zbraně jsou již na Kubě a palebná postavení ve výstavbě. Karibská krize propuká.

Kennedymu jsou snímky předloženy již ráno 16.9. Odpoledne začínají porady zvláštního výboru. Ze strany USA se projednávají 3 možné způsoby řešení situace – blokáda Kuby, letecký úder na základny či vpád na Kubu. Poslední varianty by však mohly vést ke ztrátě spojenců i k vypuknutí války. Proto také byla vybrána první možnost, i když se další možnosti uvažovaly jako další kroky. Upřesňuje se plán vojenské intervence. Nejprve má být zasažen mocný úder raketovým základnám letectvem z Floridy. Lodě mají zničit pobřežní obranná zařízení. Tři divize pak uskuteční výsadkovou peraci, ze vzduchu i z moře, pod silnou ochranou letectva i námořnictva. Další čtyři divize mají být v pohotovosti. Počítalo se s délkou operace až do jednoho měsíce.

Na jihovýchodě USA jsou zřizovány mohutné radiolokátory. Veškeré ozbrojené síly USA jsou v pohotovosti. Do prostoru je posláno 6000 vojáků námořnictva a v Karibském moři se soustřeďuje 40 válečných lodí. 22.10. byla Kennedym vyhlášena televizním vystoupením „karanténa“ Kuby. 25.10. pak začala americká vojska nezákonnou blokádu Kuby a kontrolovala náklad všech lodí plovoucích na Kubu. Celkem se blokády účastní 200 válečných lodí. Ozbrojené síly obou stran jsou v pohotovosti, včetně jaderných. 20% všeho amerického letectva nesoucího na palubě vodíkové a atomové pumy jsou neustále ve vzduchu.

Na Kubu pluje asi 18 nákladních sovětských lodí. Údajně je doprovází až 30 ponorek. V těchto chvílích probíhá diplomatická aktivita mezi USA a SSSR. Sovětské lodi dostávají příkaz, aby aby se držely mimo pásmo blokády. Tímto vstřícným krokem dochází k tomu, že Kennedy vydává prohlášení, že USA zruší blokádu a nepodniknou intervenci na Kubu. SSSR se zavazuje k demontáži sovětských raket na Kubě a k odvozu bombardérů Il-28. 25. a 26.10. se vracejí sovětské lodě do přístavů. USA ruší vojenské přípravy na Floridě, stahuje vojska a demobilizuje záložníky. Krize je překonána, mír zachráněn.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.