Opravdu jde o dobré investice?

logo

Ministerstvo práce a sociálních věcí cpe peníze těm, kteří by měli za své pracovníky platit sami a podílet se tím na jejích vzdělávání, či rekvalifikacích. Tento způsob, který v této oblasti praktikuje stát, je zhoubou, která nejen že nic neřeší, ale dá se říci, že mrhá státními prostředky. Nedivím se pak, že státní kasa zeje prázdnotou a je jedním velkým tunelem.

Předně  podniky by se měly  starat  u to, aby  měli kvalifikované a vzdělané   zaměstnance, tedy  měli bychom se  vrátit  do  minulosti a  restartovat  učňovské školství, které  v praxi  vychovávalo kvalifikovanou pracovní  sílu, kterou  bylo  možné  ihned po  vyučení   zařadit  do pracovního procesu. Přece to pamatujeme  z minulosti všichni. Je  tady  jeden zásadní  problém a  to, že nám  zkorumpovaní politici  rozprodali  a  vytunelovali  celou  zemi, rozbili vše na  co  sáhli a  to  zcela  beztrestně. Žel jak je  v mnoha  případech vidět, je  to  vše  jedna velká  mafie.

Myslím si, že navrhovaný  způsob  stáží  by  měl platit  pro  střední a vysoké školy a  pan ministr  by  se  mohl  zajet  podívat  na  Kubu, jak se tam řeší takovéto otázky.  Tam je totiž  školství propojeno s výzkumnými ústavy a nedivme  se, že s nimi  spolupracují  renomované   světové  výzkumně  laboratoře, včetně  výrobců léků a léčiv. Ona spolupráce je i  v jiných oblastech, což  si naši politici neumějí přiznat, nebo přiznat nechtějí.  Žel  někdo si  z tohoto plýtvaní  penězi  u nás  udělal výnosný podnik.

Co lidem přináší  rekvalifikace, zcela nic, zaměstnání  až  na  výjimky  nikdo nezíská. Pracovat  ve  Švarc systému a  takovýmto  způsobem jej  rozšiřovat nepřinese pracovníkům a  zaměstnancům, jakož i  státu nic pozitivního, získat  naopak mohou jen  ti, kdo na takovémto  systému vydělávají, tedy zaměstnavatelé.  Je  nenutí  pro toto  nic  udělat či  dělat a  ještě  jim za  toto  stát  zaplatí nemalé  finanční prostředky. Oni mají  svou jistotu,  zaměstnanec  nebo uchazeč  žádnou jistotu  nemá. Nedivme  se, že podniky po takovémto  způsobu   rychle sáhnou, je to nic  nestojí a  takovýchto  zhovadilostí  je  český  úředniček na ministerstvech  vymyslet opravdu  hodně. Nedivím  se  potom, že  se tady rozmnožuje  zaběhnutý  systém  okrádání  státu, potažmo  státní  kasy, když  jsou  k tomuto  zcela otevřené  možností. Stačí  se podívat, kolik  podniků  má  založené  další  podniky, ale  pod  jiným jménem, ve  kterých  pendluje zaměstnanec, podepisující  i několik  smluv, přitom neustále  dokládá  výpisy  z rejstříku  trestů a zdravotní  způsobilost  k výkonu práce. Na  daních  je  okrádán  nejen stát, ale  i  oni zaměstnanci, kterým  se z toho mála při odchodu do důchodu  vypočítavá  důchod. Umožnili  jsme  v této zemí bohatým stvořit mafiánský  stát, ve  kterém  ruka   ruku  myje  a  za  peníze  se  dá   doslova  koupit  vše, dokonce  i beztrestnost.  Prý  že „ nejsme jako  oni “, žel  jste žel   ještě  horší než byli Ti „ oni “.  Ptám  se  tedy  a  co  odboj, nebyl  by v takovýchto  podmínkách  na  místě  a  to se  vším  všudy?

Copak jsme  byli nevzdělaným  národem, nebo jsme za socialismu  likvidovali analfabetizaci, myslím si že  ne, naopak  dnes  vidíme jaká  je  úroveň školství a jaké nevzdělance produkuje. Mnohdy  stačí  pár  minutový  rozhovor, aby  byl  člověk  v obraze. Ty zákony a  kritéria  stavěli opravdu  ignoranti, jenž ani neví, jaká  je situace na  trhu práce, když  už  lidé  pod  padesátkou  nemají  šanci  na cokoliv. Dnes  kliknete  na  Internetu  na nabídky  práce a po hodině  zjišťujete, že v tom lepším případě   je  již  dávno obsazeno, nebo  je  to  fiktivní  nabídka  práce. Mnohdy  to o tom, že na  zcela  jednoduchou  práci, je  požadovaná  maturita, či dokonce   vysokoškolské  vzdělání.

Takto  umožňujeme  velkým  společnostem, aby  se  svými zaměstnanci  jednali  jako  z kusem  hadru, už  dnes  je  vidět jak  to  v mnohých podnicích chodí. Jestli  si do  životopisu  napíší, že  jsem dělal  u   nadnárodní  společnosti na  stáží za  pár  korun  vola, proto  že si k pořádné práci ani nečichnu, tak to  nikomu  živobytí  nezajistí. Žel  novodobé  panstvo  rozkradlo, rozprodalo a vytunelovalo tuto zemí, k lidem se  chováte  jak  k dobytku a  peníze  vyhazujete  přímo  okny, je  jen otázkou, jaké  že  to  vzdělání  vlastně  máte? O  studiích a  diplomech na  VŠ různého zaměření se  toho již  řeklo  dost.  Dle  mého, jsou  stáže  obyčejným  vyhazováním peněz a  k ničemu to  nikoho nezavazuje, vše  uhradí  stát, má  asi  bezednou kasu.  Firmy  se  bojí  byrokracie, ale  mají neustále   ke  státu  vytažené  obě  ruce, je totiž ony  stáže  nebudou nic  stát, vše  jim totiž  do  haléře  zaplatí  stát. Naopak  zúročí  to, co nikdy  do tohoto projektu  nedali a  nedají.  

Januš  Adamus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.