Demokratické sdělovací prostředky demokraticky mlčí…

fredsocKalifornská ministryně zahraničí zrušila protiprávní rozhodnutí a přidala na volební lístky presidentského kandidáta socialistů Stephena Durhama

Tak jako v každé presidentské kampani v USA, i letos se v prvním kole objevují kandidáti socialistických stran. Tak jako pokaždé, ani letos se o nich téměř neví, protože demokratické sdělovací prostředky o nich demokraticky mlčí; je sice jasné, že v současných USA nemají moc šancí, ale co kdyby…? Tak si představme alespoň jednoho z nich. 

Pod rostoucím tlakem veřejnosti a dvou probíhajících soudních procesů přidala kalifornská ministryně zahraničí Debra Bowenová 28. února presidentského kandidáta Strany svobodných socialistů (FSP) Stephena Durhama na primární kandidátku jako uchazeče za Stranu míru a svobody (PFP). Durham vede národní „nemilionářskou kampaň“ spolu s kandidátkou na svého  vice-presidenta, organizátorkou kampaně Radikálek (Radical Women) v Seattle Christine Lópezovou. 

D. Bowenová ale nadále blokuje, aniž by podala vysvětlení, kandidátku Strany za socialismus a osvobození (Party for Socialism and Liberation; PSL) Petu Lindsayovou (osmadvacetiletou černošku z Filadelfie, absolventku Howardské university, účastnici kampaně „Pastoři za mír“ na podporu Kuby; pozn.překl.). Rozpory se objevily, když před třemi týdny Bowenová zveřejnila jména presidentských kandidátů umístěných na volební list primárek 5. června a dva ze čtyř kandidátů, předložených PFP.    
Durham oslavil rozhodnutí jako vítězství: „Čin politické cenzury byl zčásti napraven“, řekl. Ale podotkl: „Bowenová nepřestává bezostyšně ignorovat volební zákon, vyhýbá se kampani Lindsayové a jako důvod, proč mě zařadila na kandidátku, uvádí moji registraci u Federální volební komise – když přitom registrace Komisí není pro kandidáty PFP ani požadována!“     
Na tiskové konferenci, již svolaly FSP a PFP den po zrušení rozhodnutí, objasnil státní předseda PFP C. T. Weber: :Ministryně zahraničí nemůže volně nakládat s Volebním zákonem, aby si mohla vybrat, koho chce. Od ní je požadováno, aby zapsala jména uznaných kandidátů do oficiálního seznamu.“ Dodal, že ministryni bylo svědomitě potvrzeno, že Durham je schváleným kandidátem na presidenta za PFP. PFP je jedna z čistě socialistických volebních koalicí s oficiálním zařazením na kandidátku ve Spojených státech.    

V prohlášení, předneseném na tiskové konferenci, advokát občanských svobod Robert Barnes, který byl připravený vést Durhamovým jménem spor u okresního federálního soudu proti Bowenové, řekl: „Kdyby v minulosti o tom, který kandidát bude brán jako schůdný, rozhodoval ministr zahraničí, abolicionistické strany by asi nikdy nebyly našly svůj hlas, feministické strany by nikdy nenašly své nástupiště a obhájci lidských práv a odpůrci válek by si nikdy nebyli našli své posluchače“.   

Mezi řečníky na konferenci byli zástupci Národního spolku právníků, Radical Women, Losangeleského výboru 4. března, kandidátka do Senátu USA a šéfka PFP Marsha Feinlandová, kandidátka PFP na guvernéra a feministická lektorka Merle Wooová a organizátoři obou opomíjených kampaní. Vysoce uznávaný výkonný ředitel Národního spolku právníků James Lafferty poslal z Los Angeles své prohlášení.  

Po tiskové konferenci obdrželi aktivisté přes 500 peticí pro Bowenovou, kde byla vyzývána, aby dodržovala zákony, podporovala práva voličů a přestala blokovat zařazování socialistických kandidátů na seznam. Petice podepsaly významné osobnosti, mimo jiné dva presidentští kandidáti PFP, které Bowenová nezcenzurovala, Stewart Alexander and Rocky Anderson, a lingvista a politický analytik Noam Chomsky. Petici vyvolala studentská skupina z východního pobřeží, nazvaná Sjednoťte levici“!

Durham, který vede s Lópezovou protikapitalistickou feministickou platformu, vše okomentoval: „Poté, co se nepodařilo potlačit policejním násilím, gumovými kulkami a plynem záborové hnutí (Occupy…), kalifornská politická reprezentace se snaží umlčet hlasy socialistů ve volební aréně. Zásah ministryně do svobody projevu a práva příznivců PFP svobodně hlasovat v primárkách je příznačný v touze umlčet rostoucí nespokojenost s úspornými opatřeními a nezaměstnaností.“ 

Freedom Socialist Party 1. 3. 2012 (překlad Vladimír Sedláček)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.