Boj za rovnoprávnost žen pokračuje

radwomanOtevřený dopis bojovnice za právo na potrat

Drazí přátelé,  
hodně štěstí ke 39. výročí (soudní pře, uzavřené 22. ledna 1973, pozn.překl.) Roe versus Wade, monumentálního rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, legalizujícího potraty v celých Spojených státech! Potrat je prostý lékařský  zákrok, jenž je životně důležitý pro ženy, aby mohly vykonávat nějakou formu kontroly nad svým životem. Ale navzdory jeho bezpečnosti a legálnosti boj za plnou reprodukční zdravotní péči pro ženy pokračuje.

 

 

V loňském roce bylo ve Spojených státech přijato rekordních 135 nových ustanovení se vztahem k právům reprodukce, včetně zákazu dotací, zákazu potratu po určité době těhotenství, nuceného období čekání a povinného ultrazvuku. Když je potrat nedostupný nebo nepřijatelný, trpí tím chudé ženy, protože nemohou zaplatit lékařské poplatky a cestovní výdaje, ani si nemohou dávat načas, aby překonaly všechny ostudné bariéry, jaké vymysleli odpůrci rovnoprávnosti žen.

Je tu ale i dobrá zpráva. Obhájci práv reprodukce mobilizují. Vloni v létě se aktivisté sešli v Marylandu, aby hájili Dr. LeRoy Carharta a germantownské reprodukční zdravotní služby před atakem skupiny Operation Rescue (Operace záchrana; skupina křesťanských extrémistů, otevřeně napadajících ženy, které vyhledaly potrat, i lékaře, kteří potrat provedli a poskytli další nezbytnou péči; pozn.překl.) Nedávno voliči ve státě Mississippi odmítli doplněk státní ústavy, považující „oplodněné vajíčko za člověka“, jenž by účinně zakázal potraty i mnoho forem antikoncepce. Ve státě Washington byla představena nová legislativa, požadující soukromé pojišťovací plány k úhradě potratů, je-li v pojištění zahrnuta mateřská péči. Mladé feministky hnutí Obsaďte… si přibírají boj za reprodukční spravedlnost a rovnoprávnost pohlaví.
Kam příště? S blížícími se presidentskými volbami roste tlak na „zvolení demokratů, abychom tak byli zachráněni před republikány“. Je to často zkoušený a nikdy nefungující přístup. Demokratická strana je kapitalistickou stranou, jež zůstává loajální ke své financující základně, nikoli k voličské. Bohatství jednoho procenta spočívá na podřadném postavení žen, podivínů a barevných. Mohutné zisky průmyslnické Ameriky požadují rozsáhlé vykořisťování žen, poskytujících bezplatnou pracovní sílu v domácnostech (vaření, uklízení, péče o mladé, nemocné a staré) a levnou pracovní sílu v zaměstnání.      

Mnozí doufali, že president Obama bude jiný; že bude nositelem rovnoprávnosti žen. Místo toho jeho politika straní pravici. Federální reforma zdravotnictví obětovala hrazení potratů. V prosinci přijala Obamova správa nebývalý krok, když zamítla zrušit věkové omezení nouzové antikoncepce. Nejsou to ojedinělé události. Článek Jodi Jacobsonové v časopisu Conscience Magazine »Je Obama pro volbu?« dochází k závěru, že „President dirigoval největší narušení reproduktivního zdraví a práv žen za posledních 30 let, a pokračuje v potlačování našich práv na úrovni státu“. 

Feministky by místo toho, aby věnovaly energii zvolení demokratů, měly udržovat sílu záborového hnutí a požadovat to, co ženy i muži dělnické potřebují – věci jako zdravotní péče (s plnými reproduktivními službami), jídlo, sociální služby, bydlení a práci za jednotné mzdy. Musíme se dívat za obvyklou politiku a podpořit socialistické nebo protikapitalistické kandidáty, kteří budou konat v zájmu devadesáti devíti procent. Dosáhněme v příštím roce co největšího růstu hnutí za rovnost a spravedlnost!

Anne Slaterová, Radical Women (překlad Vladimír Sedláček)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.