Muž, který prožil dvakrát jaderné bombardování

V roce 1945 se lidstvo poprvé setkalo s jadernou zbraní tváří v tvář. Bomby dopadly na města Hirošimu a Nagasaki, a měly hrozné následky. Výbuchy zabily naráz desetitisíce lidí.
Existuje však jedinečný případ: Japonec Tsutomu Yamaguchi je jediný člověk, který zažil oba výbuchy.

Jak se to událo?

Tsutomu byl inženýr firmy, vyrábějící stíhačky a bombardéry pro císařskou armádu. Byl vyslán na služební cestu do Hirošimy, kam dorazil ráno 6. srpna 1945. Byl však jen na polovině cesty do centra, když se 8:15 hodin na obloze objevilo něco zvláštního. Vzápětí byl oslepen jasným zábleskem, následoval silný výbuch, a všechno kolem bylo pohlceno plameny.

Ukázalo se, že Tsutomu Yamaguchi stál tři kilometry od epicentra katastrofy. Taková vzdálenost je pro explozi 15-20 kt TNT považována za malou. Utrpěl vážné popáleniny těla, z nosu a uší mu tekla krev, před očima měl bílý závoj. V tomto stavu se muž ukryl, ale o den později se vydal zpět do svého bydliště v Nagasaki, kde se mu dostalo první ošetření.

Po dvou dnech na lůžku se Tsutomu rychle zotavil, a tak se rozhodl, že se nebude léčit dlouhou dobu, ale bude chodit do práce, aby aspoň trochu pomohl své zemi v těžkých dobách. Téma exploze ve městě Hirošima byla diskutována všude, kolegové v práci, další inženýři a mechanici také přemýšleli o atomové bombě, která okamžitě zničila velké město v jediném okamžiku. Během rozhovoru Tsutomu náhle znovu uviděl jasný záblesk a padl na podlahu, zakrývaje si hlavu. Ozval se ohlušující výbuch.

Bomba, která dopadla na město Nagasaki, byla o něco silnější než ta předchozí. Vzdálenost továrny, kde Tsutomu pracoval, k epicentru exploze, byla opět tři kilometry. Muž nebyl zraněn, tlaková vlna prošla přes vodní přehrady a vysoké budovy. Ale místo toho dostal Tsutomu dávku záření podruhé.

Poté, co přežil dvě atomové exploze, Tsutomu žil obyčejným životem. Snažil se angažovat v protijaderném hnutí, ale byl vždy odmítnut. Aktivistům se nehodilo ukazovat člověka, který vcelku bez úhony přežil oba jaderné útoky. Stěžoval si jen na periodickou bolest v levém uchu. Tsutomu s manželkou přivedli na svět absolutně zdravé děti. Dožil se vysokého věku. Až v 92 letech Yamaguchi zjistil, že má rakovinu žaludku. Léčba nepomohla, a o rok později, v roce 2010, 93 letý Japonec zemřel.

Jak je to možné? Statistikové dnes zjišťují neuvěřitelnou věc – v okolí Hirošimy a Nagasaki dnes žije větší počet stoletých, než je celojaponský průměr…

Tsutomu Yamaguchi říkal, že když se probudil, každé nové ráno považoval za nezapomenutelný dárek. Důsledky velké úrovně radiace by mohly být nepředvídatelné, ale měl neuvěřitelné štěstí, že přežil obě hrozné katastrofy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.