KAPITÁL PROTI DEMOKRACII (10)

logoDějiny píší vítězové.

MŮŽE „SVOBODNÝ SVĚT" PŘEŽÍT – BEZ TERORU?

 

 

Z „dvojčat" na Mannhattanu zbylo jen – „Ground Zero". O tom není pochyb. Ani o tom, že do každého byl naveden jeden civilní dopravní letoun plný pasažérů. Že přitom zahynuly více než tři tisíce obětí terorismu. Nebyl to atentát na nikoho z nich osobně. Byli v nesprávnou dobu – na nesprávném místě. Známa jsou i jména členů těch teroristických komand. Jejich životopisy. Národnost a státní příslušnost.

Úplně všechno ostatní je však opředeno i spoustou otazníků. Nahrála tomu Í blamáž českých cifršpiónů s „tutovkou" o setkání Muhammada Atty s iráckým rezidentem v Praze. Kulové eso konstrukce, podle níž byl za atakem na „dvojčata" přímo tandem bin Ládin-Saddám, se však ukázalo cinknuté. Otázky zůstávají bez odpovědi hlavně proto, že na ně uvalil embargo sám Washington. V řadě pozorovatelů to navozuje asociace s taktikou, jakou se zametaly stopy po atentátu na J. F. Kennedyho. Vzniklé vakuum zaplňují celé knihy. V západních zemích jdou většinou na dračku. Prvým v řadě byl Velký podvod francouzského publicisty Thierry Meyssana, vydaný už počátkem roku 2002. Eric Laurent, jeden z lídrů francouzské válečné žurnalistiky, věnuje tématu značnou část své knihy Dynastie Buším. Zvlášť pikantní nádech maják autor sám, tak titul dalšího ze svazků na dané téma. Knihu CIA a 11. září. Mezinárodní teror a úloha tajných služeb napsal Andreas voň Btilow, bývalý státní tajemník německého ministerstva obrany, léta nejen poslanec bundestagu a člen jeho výboru pro kontrolu tajných služeb. Knihou, vydanou česky pod názvem Kde domov tvůj…? přispěl i známý americký režisér Michael Moore. Na shodné téma natočil už předtím i kasovní trhák – filmový dokument Fahrenheit 9/11, odměněný Zlatou palmou Filmového festivalu v Cannes.

Zasvěcený čtenář většinu těch otazníků zřejmě už zná. Připomeňme aspoň část z nich: Mohlo se tak bezchybně trefit do každého z „dvojčat" -a v intervalu několika minut – několik fanatiků, kteří předtím absolvovali jen amatérské pilotní rychlokursy? Thierry Meyssan to vyvrací s odvoláním na zkušené piloty, které vyzpovídal. Shodli se, že dva tak přesné zásahy v husté zástavbě mrakodrapů nutně vyžadovaly – navádění obou strojů přímo z „dvojčat" (anebo blízkého okolí). V těsném sousedství však sídlilo – i důležité pracoviště CIA. Meyssan i další autoři zároveň uvádějí, že ani náraz velkého dopravního letadla nemůže sám o sobě narušit statiku budov typu Světového obchodního centra natolik, aby se krátce poté tak spektakulárně zřítily. To mělo být možné jen za předpokladu, že byly odpáleny silné nálože i uvnitř každého z mrakodrapů. Je pravda, že 11. září 2001 nepřišel do své kanceláře ve „dvojčatech" ani jeden ze stovek Izraelců, kteří tam jindy v tuto dobu už bývali? Jsou dokonce pravdivé indicie, že takto byli instruováni – přímo s tím, že se čeká „velký teroristický útok"? Kdo je instruoval? Odkud to věděl? Proč to neřekl i všem ostatním? Thierry Meyssan shromáždil i všechny dostupné fotografie onoho křídla budovy Pentagonu, jež mělo být téhož rána napadeno dalším teroristickým komandem v uneseném dopravním boeingu. Na žádné však nenašel ani stopy po křídlech letounu, jež by na budově musely zůstat – ba ani po zbytcích jeho trupu. Tvrdí navíc, že z úhlu, v němž byla budova Pentagonu narušena – mimochodem právě to křídlo, jež bylo vyklizeno od personálu kvůli připravované rekonstrukci – bylo naprosto nemožné k ní proniknout velkým dopravním letounem. Podle jeho propočtů by totiž na dané příletové trase musel dávno předtím narazit hned do několika jiných výškových budov.

Z knihy Skála, J.: Dějiny psané kuráží a přepisované zbabělci. OREGO, Praha 2005

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.