KAPITÁL PROTI DEMOKRACII (15)

logoDějiny píší vítězové.

 

 

Když jim vyschl „afghánský" penězovod CIA, pokračuje BBC, většina teroristů našla uplatnění v Bosně, Čečně, Kašmíru, Uzbekistánu i jiných zemích, odkud mnozí z nich předtím do Afghánistánu sami přišli. S bin Ládinem zůstala jen malá skupinka. Seriál pak uvádí „exkluzivní záběry CNN: bin Ládin mezi svými maskovanými ozbrojenci". Příznačně je komentuje sama BBC: „Dokonce sami bojovníci na tomto videu byla najati na jediný den. Bylo jim řečeno, aby si přinesli svoje vlastní zbraně… bin Ládin už neměl žádnou formální organizaci – dokud mu ji nevynalezli sami Američané." Vytváření této mytologie nabralo plné obrátky, když se americké ambasády v Keni a Tanzanii staly terčem pumových útoků s více než dvěma sty oběťmi. Svědkem předvolaným v procesu, který se konal v USA, byl jakýsi Džamal al-Fadl – Súdánec, který se s bin Ládinem setkal kdysi počátkem 90. let. Potom to, slovy komentátora BBC, „zkoušel snad se všemi tajnými službami Středního východu, aniž by o něj projevila větší zájem jediná z nich".

Avšak FBI „potřebovala výsledky" -a neokonzervativci zase mýtus ještě mnohem větší a „věrohodnější", než jaký jim zbyl. AI-Fadlovi byla nabídnuta privilegia „korunního svědka", což může před americkým soudem vést až k omilostnění. K velmi snaživé spolupráci měl i další vážný motiv: „byl na útěku před bin Ládinem, kterému ukradl peníze. Výměnou za požadované svědectví mu Američané poskytli ochranu a statisíce dolarů". A právě jeho „výpověď se stala surovinou k vytvoření obrazu al-Kajdá… FBI potřebovala organizaci, již by mohla stíhat. Al-Fadl Američanům vytvořil obraz bin Ládina jako všemocné postavy v čele mohutné teroristické sítě, disponující organizovaným mechanismem kontroly. Řekl také, že to byl bin Ládin, kdo tuto síť nazval al-Kajdá. Byl to dramatický a působivý obraz bin Ládina, který se však jen mizivě podobal pravdě".

Podle BBC je tak sama „myšlenka – mající kritický význam pro vyšetřovatele FBI – že bin Ládin řídí kompaktní organizaci s operativci a buňkami po celém světě, jenom mýtem. Nic takového, jako organizace al-Kajdá, neexistuje. Neexistuje žádná mezinárodní síť, v níž by byl vůdce a kádry bezvýhradně poslušné jeho příkazům, s chapadly sahajícími ke spícím agentům v Americe, Africe a Evropě, v čele s vůdcem, jehož příkazy by splnily kádry." Je to jen mýtus, „který se začal vytvářet v soudní síni na Manhattanu" – z výpovědí, za něž dostal milost a statisíce dolarů Súdánec, který před Usámou prchájako prachobyčejný zloděj. Jenomže právě na bázi tohoto podvrhu, pokračuje BBC, „americká vláda zahájila velké slídění po organizaci al-Kajdá uvnitř země. Zadrženy byly tisíce lidí, protože všem mocenským a vojenským složkám bylo řečeno, aby našly teroristy… ve skutečnosti existovaly mizivé důkazy, že by kdokoli ze zatčených měl co do činění s terorismem…"

Z knihy Skála, J.: Dějiny psané kuráží a přepisované zbabělci. OREGO, Praha 2005

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.