Bude se hajlovat ?

hanoProtektorát porodil státního prezidenta z vůle říšské moci Emila Háchu, hora porodila myš a česká spodina porodila iniciativu PRO, která podporuje vznik americké vojenské základny na českém území.

 A oproti americkému zájmu o radarovou základnu dokonce požaduje, aby v Brdech byly rakety, nejlépe s jadernými hlavicemi. Jako obyvatelé střední Evropy nechceme zapomenout, že k porážce nacistického i komunistického totalitního režimu přispěly rozhodující měrou Spojené státy americké. Tak, tak, válečníci, vámi psané dějiny snesou všechno. Jaksi se vám z hlav vykouřilo, že rozhodující podíl na porážce nacistického režimu neoddiskutovatelně měl komunistický režim v Sovětském svazu. A že, vám je to zjevně marné připomínat, Spojené státy s tímto zavrženíhodným komunistickým státem ve válce proti hnědému moru velmi úzce spolupracovaly.

Včera tato podivuhodná iniciativa svolala manifestaci na Hradčanské náměstí. V pozvánce se zájemci vyzývali, aby se v hojném počtu dostavili s protikomunistickými hesly a nápisy. K něčemu je to dobré. Odpůrci základny z řad vlastenecky cítících občanů argumentují tím, že základna nejen Českou republiku nechrání a nezajišťuje bezpečnost proti eventuálnímu vnějšímu útoku, ale naopak nebezpečně zvyšuje riziko, že se základna stane cílem odvetného úderu. Jaké nebezpečí základna se svým jaderným reaktorem, a zejména jako potenciální cíl pro český národ představuje, raději ani nedomýšlet. Válkychtiví vlastenci však dávají otevřeně najevo, že jim bezpečnost České republiky a její osud na srdci vůbec, ale vůbec neleží. Pro ně je zahraniční (americká) vojenská přítomnost pouze garancí, že americký přítel silou a vojenskými prostředky zasáhne, pokud by ve volbách vítězila idea sociální spravedlnosti. Česká demokracie, podepřená americkými žoldáky; jak se vám to líbí?

Pikantní je skutečnost, že účast v iniciativě přijala bývalá hlásná trouba Václava Havla, jmenovitě Ladislav Špaček. Jaksi se stále a stále potvrzuje, že celou kampaň proti spontánnímu odporu vůči základně a nyní na podporu základny řídí z pozadí bývalý prezident a trvale americký chráněnec, který se v USA náhodou právě v této době podivuhodně školil . V jeho loutkovém divadle hrají další lidé, např. Alexandr Vondra či Martin Bursík, a pro peníze to nedělá kníže Karel. Jiným iniciátorem protikomunistické hysterie je David Černý, který se jako umělec proslavil jen pomalováním smíchovského tanku narůžovo a návrhem na zohavení žižkovské věže rachitickými figurami. Na manifestaci měli vystoupit další zajímaví umělci (komentář byl psán před konáním manifestace – pozn. redakce). Jedním z nich je umělec univerzál Jan Vyčítal. Po listopadovém převratu jsem zaregistroval jeho zpěvánky na slova bolševické pracky – facky . Tehdy jsem si vzpomněl a nyní znovu, jak Vyčítal trvale publikoval v bolševickém Dikobrazu svoje malůvky pytláka Říhy, za což z těch bolševických pracek odvážně pobíral slušné honoráře. Inu, není nad pevný charakter.

Nemohu než opakovat, co napsal v Haló novinách přítel Karel. Každý, kdo podporuje US-základnu, podporuje americké vraždění napříč světem. Podporuje vraždění v Iráku a Afghánistánu, a podporuje i nelidské mučení na základně Guantánamo. Protože neexistují dvě americké armády. Jedna hodná, která si pouze buduje vojenské základny ke své obraně, a druhá zlá, nemilosrdně vraždící. Je pouze jediná armáda, dopouštějící se nejstrašnějších válečných zločinů, jejíž velitelé, včetně nejvyššího v Bílém domě, patří před Mezinárodní soudní tribunál v Haagu.

Přítel Karel právem dodává, že ruský prezident Putin nehrozí (byť jeho vystoupení Havel kvalifikuje jako skandální). Kdo poctivě přečetl Putinův projev na konferenci o evropské bezpečnosti v Mnichově, nemohl nezaregistrovat podanou ruku k budování konstrukce globální bezpečnosti. O něčem takovém nemá humanitární bombometčík ani potuchy. Protiruský pelyněk iniciátorů PRO nejlépe dokumentovala údajná socioložka Jiřina Šiklová slovy: Raději se budu mýlit s USA, než mít pravdu s Putinem. Doslova a do písmene to znamená: Raději budu s Američany vraždit a mučit, než s Putinem budovat mírovou budoucnost lidstva. Také jako já pochybujete o tom, zda je paní Šiklová vůbec žena?

Antikomunistické vytí a protiruské štvaní nebezpečně připomíná Německo 30. let minulého století. Vůbec bych se nedivil, kdyby se na Hradčanském náměstí začalo hajlovat.

Václav JUMR

Haló noviny, 13. března 2007, http://www.halonoviny.cz/index.php?id=88975&PHPSESSID=9523b7cc26601f124710808308390fd3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.