Polské střípky (2)

polskoAle Polsko není jen národem tupých ovcí. Je zde dost lidí, kteří používají vlastní rozum. Můžete lze koupit výborné „Neklerykalne noviny“ – týdeník „Fakty i mity“. A co si můžete přečíst v jeho 17. čísle?

Je zde „Zpráva z pekla“ – o polské jednotce v Iráku. Víte, že již zde zahynulo 24 polských vojáků? Jejich základna je stále ostřelována raketami a dělostřelectvem vzbouřenců.

4. dubna 2007 přijel na dvoudenní návštěvu základny polský ministr obrany Szcyglo, kterého doprovázelo několik generálů, včetně polního biskupa, divizního generála Tadeusze Ploského. Samozřejmě, že došlo k dělostřeleckému přepadu základny i v době této vzácné návštěvy. „Přes dvě hodiny seděli v bunkru,“ sdělil redakci jeden z vojáků. „Náš biskup byl tak zesraný, že utíkajíc, sebral jednomu vojákovi helmu i neprůstřelnou vestu…“

Polské jednotky v následné operaci Černý orel zajišťovaly týl americkým jednotkám v protipovstalecké akci. 18. dubna 2007 akce skončila, ale už 20. dubna polský Hummer vybuchl od rádiem odpálené miny. 4 vojáci byli ranění, 25 letý Tomáš Jura zahynul. Kdosi si totiž vymyslel jakési vysunuté operační základny – něco jako strážní stanoviště v okolí základny, které by měly zajišťovat její klid. Ovšem střídání vojáků, jakož i její zásobování nijak nepancéřovanými Hummery je podobné jízdě v minovém poli navíc na střelnici plné odstřelovačů.

 

image105

 

Prezident Kaczynski oznámil 5. dubna: „Naše základna je často odstřelovaná, ale jestli si někdo myslí, že je to metoda, jak vykouřit Poláky z Iráku, tak se hluboce mýlí…“

Za jakou cenu ? Kolik mladých Poláků ještě zahyne?

Internetové stránky novin: http://www.faktyimity.pl

Obr.: Tomáš Jura se vrací domů… Ještě 2895 km … (foto z týdeníku FiM)

Z dopisu Pravoslava Dolanského

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.