Proč odkládali druhou frontu (6)

logoRuský historik V. Falin o nejpřísnějším anglo-americkém válečném tajemství

Dezinformaci z Londýna Stalin neuvěřil

Dvanáct dní před kurskou bitvou Churchill podsouvá Stalinovi dezinformaci. Podle údajů svých poradců sděluje: Německo se vzdalo myšlenky na letní ofenzívu v roce 1943. Sovětský svaz tak dostává oddechový čas. Co by se stalo, kdyby Moskva Churchillovi uvěřila? Citadela – nejkrvavější bitva druhé světové války, byla na spadnutí. Rozvědka přesvědčila Stalina, že nemá Churchillovi sednout na lep, ale generální štáb přesto prověřoval řádek po řádku veškerá přicházející hlášení.

Churchillova dezinformace nabývá další rozměr ve světle následujících událostí.

Kurská bitva začala 5. července (1943) a skončila 23. srpna. Avšak už 20. srpna se v Québeku sešli náčelníci britských a amerických štábů, aby projednali otázku vystoupení z protihitlerovské koalice a uzavření spojenectví s německými generály pro společný odpor proti Rusům, jak stojí v protokolu. Churchill byl jednoznačně „pro", Roosevelt byl na pochybách.

Oba však dospěli k názoru, že „Rusové" jsou schopni sami, bez druhé fronty, rozdrtit nacistické Německo. Druhá fronta se nyní zkoumá v jiné rovině – aby se směr vývoje nevymkl Západu z nikou. Bylo třeba ukázat prapor demokracií na kontinentě.

Pokračování

In: Slovanská vzájemnost, měsíčník Slovanského výboru ČR, roč. X, č.99, květen 2007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.