Hloupý národ ?

logoV podstatě už nevím co si mám myslet o současné české společnosti. Když přijdu mezi obyčejné lidi, cítím z nich naprostou bezmoc, naštvanost a neschopnost udělat něco s věcí veřejnou. Co se to s národem českým stalo ? Vždyť máme demokracii ne ?

Ano demokracii máme, ale víceméně jen na papíře, skutečná demokracie funguje trošku jinak – i ta kapitalistická. Hlavní problém naší společnosti, je asi v tom, že si lidé za dob socialismu příliš zvykli na to, že se o ně systém postaral, všechno bylo naplánované a lidé měli zajištěný „defacto“ bezstarostný život. A teď nedovedou do věcí veřejných příliš mluvit, stávají se pasivní a raději si jen tak po „sousedsku“ zanadávají. Co se ale změnilo s revolucí ? Možná mnoho, možná ne.

Revoluce s sebou nepřinesla až tak příliš nových věcí, možná bych sametovou revoluci přejmenoval na majetkovou revoluci, protože revoluce byla především o změně vlastnictví majetku a ne ve změně myšlení, přístupu k řešení problémových otázek. To o co skutečně šlo v tzv. sametové revoluci je dnes více než jasné. Šlo o majetek, šlo o rozbití a tehdy silného a soběstačného Československa. Tehdejší vládnoucí garnitura v čele s Gustávem Husákem, která byla všem na očích sice odešla, ale řada lidí, těch lidí, kteří sice nebyli vidět, ale pracovali na svých pozicích již léta, zůstala. A tito lidé vytunelovali největší část státního majetku za pomoci skvělého plánu nazvaného kupónová privatizace a samozřejmě většina majetku se prodala do zahraničí. Bylo to skutečně potřeba? Určitě ne. Skutečně, kdyby šlo o přechod k tržní a zdravé kapitalistické společnosti, mohl se okopírovat např. německý model… nebo ne ?

Asi zde nemá smysl vysvětlovat konkrétní problémy dnešního systému, jen podotknu dvě věci. Chybí nám kvalitní vzdělání a pocit národní hrdosti.

Co se týká vzdělání, lze jen souhlasit s názorem Miloslava Ransdorfa, který nastávající školskou reformu považuje za zhovadilost. (http://www.ransdorf.com/deni_doma/G07/G37_07.html)

Bohužel v současné době je potírána národní hrdost, pročpak asi (očekávám diskuzi)? Podívejme se jen na počet státních vlajek, vyvěšených přes den na různých místech republiky… není jich moc, že? A srovnejme to třeba s Německem, Francií nebo Španělskem. Podívejte se do menších městeček v těchto zemích a všude uvidíte vlát hrdé vlajky těchto států. Je to sice jen symbol, ale symbol, který dává občanům pocit hrdosti, pocit příslušnosti k určité společnosti, pocit, že za ním stojí něco víc…

Ale můj názor je, že bezmoc je jen začátek, po bezmoci přijde zlost a po zlosti přijde povstání. Tak to vždy  bylo a bude. A já jen přeji vládě pravicových lumpů, aby vydrželi u koryt co nejdéle, neboť to je to nejlepší co teď český člověk potřebuje. Trošku jsme zakrněli a usnuli na vavřínech po těch 40 letech rádoby socialismu a je potřeba se znovu probrat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.