Žalostná Keňa

logoSoučasná situace v Keni již několik dní zaměstnává hlavní sdělovací prostředky celého světa. Chtěl bych zde shrnout základní situaci v Keni a proč k nepokojům došlo. Zároveň chci podotknout, že ani Nový směr nechce zůstat stranou a podobně jako velká řada lidsky uvažujících lidí se připojujeme k Humanistickému hnutí, které zve všechny, kteří chtějí zapálením louče či svíčky uctít památku obětí povolebních nepokojů v Keni a vyjádřit solidaritu a žádost o nenásilné, demokratické řešení vzniklé situace.

kenya
Keňská příroda patří mezi největší turistická lákadla.

 

 

Než se dostanu k tomu, jak k současné situaci došlo, nejdřív bych rád připomněl,jak rozdílná tato země je. Obyvatelé se dělí na 50 různých etnických skupin, mezi nimi jsou nejpočetnější Kikujové. Ostatní kmeny mají podíl na celkovém obyvatelstvu jen okolo 10 %. 67 % obyvatelstva Keni žije ve vesnicích. 85,1 % všech Keňanů je gramotných, z toho 90,6 % muži a 79,7 % ženy, ale v zemi je velký podíl mladistvých, téměř 50 % všech obyvatel nebylo ještě 20 let.

Z kmene Kikuju pochází i obhájce prezidentského úřadu Mwaiem Kibakim, kterého právě opoziční kandidát Odinga z kmene Luo nařkl z manipulace volebních výsledků. Kibaki se prohlásil prezidentem, ačkoli o tom, zda získal více hlasů než jeho opoziční rival můžeme spekulovat. Proběhlé nedělní volby jsou podezřelé i nezávislému pozorovateli. V zemi následně došlo k eskalaci mezikmenového násilí ke kterému měl vyzvat Odinga.

odinga-kena-volby-192-128 kibaki
kandidát Odinga president Mwai Kibaki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HROZÍ OBČANSKÁ VÁLKA ?

Protestující stoupenci poraženého opozičního kandidáta Raily Odingy tvrdí, že výsledky čtvrtečních prezidentských a parlamentních voleb byly zfalšovány. Střety mezi stoupenci dvou rivalů se vyhrotily po vyhlášení výsledků voleb, které podle oficiálního sčítání vyhrál jen velice těsně dosavadní prezident Mwai Kibaki. Odinga díky svým předvolebním preferencím neuznal vítězství stávajícího prezidenta Kibakiho a vyzval k masovému shromáždění v nairobském parku Uhuru, které by se mělo uskutečnit ve čtvrtek 3.1. 2008. Původně plánoval demonstraci, na níž měl být vyhlášen "prezidentem zvoleným lidem", na dnešek, ale policie ji zakázala.

Dosavadní prezident Kibaki, který byl v neděli vyhlášen těsným vítězem voleb, v dnešním novoročním projevu povolební násilí odsoudil. "Má vláda se rozhodně vypořádá s těmi, kdo porušují klid a posílí bezpečnost v celé zemi," řekl Kibaki. Vypadá to snad jako by se snažil rychle zamést stopy?

1183159-nepokoje-v-nairobi

 

Povolební násilnosti v Keni odsoudila již Evropská unie. "Evropská komise zdůrazňuje, že v demokratických volbách je násilí nepřípustné," uvádí se v jejím oficiálním prohlášení. USA se chová k celé situaci zdrženlivě.V západokeňském městě Kisuma, kde bylo hlášeno 53 mrtvých, vyhlásila policie zákaz vycházení přes den pod pohrůžkou zastřelení. Vláda zakázala televizní a rozhlasové vysílání, což prezentuje jako opatření směřující k uklidnění situace. Dle mého názoru se jedná o manipulaci se svobodou slova a nepřímo potvrzuje manipulaci voleb. Odinga zákaz považuje naopak za způsob, jak jeho stoupencům zabránit v shromažďování.

 

 

Pomyslné modré keňské nebe se tedy zatáhlo mračny a strhla se bouře. Moc v Keni je značně centralizována a vytváří umělý konflikt mezi lidmi díky velkému množství různých etnik. Keňská ústřední vláda může rozhodovat o rozvojových projektech, o výstavbě infrastruktury a především o jejím umístění v konkrétních kmenových oblastech. To samozřejmě široce podporuje korupci. Nepřekvapí tak, že politici nabízejí lidem ze spřízněných etnických skupin výměnou za podporu ve volbách různé výhody, jako jsou například vládní peníze na výstavbu silnic a infrastruktury v dané oblasti. Stejně tak se nelze divit, že na tuto hru přistoupili voliči. Nebo snad mají čekat až politické výhody získá pro své podporovatele politik z jiného kmene?

Během čtyř dnů již při povolebních násilnostech zemřelo asi 300 lidí.

Keňu ročně navštíví až milion zahraničních turistů. Patří k nejoblíbenějším cílům afrických safari a cestovní kanceláře pořádají také pobytové zájezdy k moři. Odliv turistů bude znamenat růst nezaměstnanosti a násilnosti vyvolají i další ekonomické ztráty. Už nyní přitom Keňa patří mezi třicet nejchudších zemí světa. Ze dna světových ekonomických tabulek začala díky ekonomickému růstu šplhat v posledních třech letech a to především kvůli turismu. Loni ekonomický růst podle odhadů přesáhl 7 procent HDP.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.