Festival španělského filmu od 19. února 2008

spain

Portrét ženy tíhnoucí ke svému tyranovi, zoufalství ochrnutého muže odkázaného na svou rodinu, snaha mladého člověka vymanit se z rodinných pout, ale i nejistota, která doprovází budoucí rodiče. Také tyto témata nabídne divákům Festival španělských filmů. Jeho třetí ročník proběhne v brněnském kině Art od 19. do 23.února. Poté se přesune do nově zrekonstruovaného Světozoru (více info na www.kinosvetozor.cz). Zde budou španělské snímky k vidění od 26. února do 1. března 2008. Myslím, že španělský film, známý svým temperamentem a pohledem na sociální problematiku, jejím rozdělením a lidskými osudy může zaujmout i čtenáře našeho portálu.

Stručně k filmům které můžete vidět:

 

Hlas moře / režisér Alejandro Aménabar /

 

hlas_more
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor se rozhodl představit skutečný příběh muže, který je třicet let upoután na lůžko a jeho touha směřuje k jedinému – legálnímu ukončení života. Režisér se nepřiklání na jeho stranu, ani na stranu příbuzných, kteří jsou zásadně proti euthanasii. Předkládá příběh, který donutí diváka přemýšlet nad skutečnou hodnotou života, o tom, kdo má vlastně právo o životě rozhodnout.

 

 

Housle /Latinskoamerický film/

 

el violin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fascinující příběh lásky, oddanosti, boje i nevinnosti odehrávající se na pozadí rolnické vzpoury v Mexiku 70. let minulého století představuje snímek Housle. I přesto, že je černobílý, vykresluje nálady a pocity do nejzářivějších i nejtemnějších tónů barev. V poslední době sklízí vavříny na filmovém trhu v USA.

 

 

Dám ti své oči / režie Icíar Bollaín /

tedoymisojos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skvělý snímek pojednávající o domácím násilí představuje divákovi duši týrané ženy. Láska může být někdy tolik nevyzpytatelná a bolestivá, že je třeba vytrhnout srdce z hrudi a řídit se pouze svým rozumem. Dramatický příběh, vynikající herecké výkony i silná hudba doplní celou atmosféru filmu.

 

————————-

 

To jsou jen některé šperky z úspěšných filmů, které můžete na festivalu vidět. Snímky jsou vybrány tak, aby zahrnuli celé spektrum filmů, počínaje od akčních žánrů přes komedie, drama a romantiku. Festival španělských filmů pořádá Velvyslanectví Španělska, společně s Institutem Cervantes.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.