Kdo prohrál prezidenta ?

logoKonečně máme prezidenta, prezidenta s pachutí korupce a zrady. Je to staronový Václav Klaus a včera nešetřil úsměvy vítězství. Levicová scéna v čele s ČSSD, prohrála. KSČM se ctí, ČSSD nikoliv. I to může být jedním z důvodů pro silná slova Jiřího Paroubka, který díky své arogantní povaze bije kolem, aniž by se zamyslel a zkusil hledat chybu především u sebe a ve své straně.

 

Prezidentská volba tak vyvolala napětí mezi šéfy sociální demokracie a KSČM. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, vedení KSČM projevilo kolosální neschopnost. Předseda komunistů Vojtěch Filip naopak Paroubkovi vzkázal, aby si srovnal vlastní poslanecký klub. Přitom ještě před několika dny právě ČSSD přistoupila na dohodu s KSČM o slušnosti v politice. Ale jak se říká, sliby chyby nebo slibem nezarmoutíš. 

Prezidentský kandidát Jan Švejnar, jeho volitelé a vyjednávací týmy, měli dost času jednat s KSČM o tak zásadní věci, jako je podpora amerického radaru na našem území. Neudělali to. Arogantní politika Jiřího Paroubka přinesla své ovoce a nikdo se neptal KSČM, zda souhlasí s kandidaturou Jana Švejnara. Nikdo nehledal jiného kandidáta. Komunističtí poslanci byli postaveni před hotovou věc a tak je jasné, že strategie podpory nebo nepodpory se vyjednávala na poslední chvíli. Jeden kandidát  za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. A přitom chybělo tak málo a změna prezidenta byla možná. Stačilo, aby strana Zelených přistoupila na požadavky národa, tedy referendum k radaru, který KSČM při volbě respektovala až do konce. Nestalo se a strana Zelených potopila svého vlastního kandidáta. Chybělo skutečně málo.

Myslím, že to, co předvedli poslanci KSČM bylo z jejich strany strategicky perfektní. Dávali vyjednávacím týmům ostatních stran čas do poslední chvíle, aby na odmítnutí radaru přistoupili. KSČM pro mě byla jedinou čitelnou stranou, u které jsem mohl vědět, jak se zachová. Stačilo znát základní politické počty.

A Jiří Paroubek? Když se mu nepodařilo oslabit silnějšího protivníka, svou "sílu" si chce dokázat oslabením druhých. Hnus. Měl by si skutečně udělat pořádek ve své vlastní straně, protože po tom, co mu utekl další poslanec, proklamované jednota ČSSD je tatam. Jen korupce, máslo na hlavách jednotlivých poslanců a pocit radosti v řadách ODS.

A abych dostál slovům tohoto portálu – Komu to prospívá ? Pravici. Nikdo z pravicových politiků si nemůže přát nic jiného, než rozhádanou levici. Levici neschopnou dělat konstruktivní politiku. Levici, která nebude hájit zájmy občanů. A oslabovat levici se Jiřímu Paroubkovi nyní daří. KSČM má u mě po volbě vyšší kredit, protože zahrála čestnou hru. Naopak kredit ČSSD opět ukázal, že poslanci této strany se neřídí usnesením, ale jednají ve svém vlastním zájmu a v moci peněz.

Prezident Klaus se tak zařazuje po bok vlády, které je otcem. Tedy vlády, která je založena na zrádcích a korupci. Může za to poděkovat ČSSD, straně Zelených a své ODS, což už učinil.

 

Postoj KSČM si můžete přečíst v článku Vojtěcha Filipa: Není jen volba prezidenta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.