Solidární důchodový systém (4)

kscmVstup do 21. století je ve znamení zesíleného tlaku na zásadní reformu důchodového systému

 

 

Postoje českých vládnoucích stran byly a jsou ovlivněny prognózou nepříznivého demografického vývoje a doporučeními – představitelů EU, OECD, SB a MMF – kam dojít v reformě důchodového systému.

Ve třetím i čtvrtém volebním období byly ustaveny pracovní skupiny z reprezentantů všech politických stran zastoupených v PS PČR. Činnost obdobné skupiny je avizována i v tomto pátém volebním období.

Úkol zní: Připravit „jízdní řád“ pro systémovou změnu dosavadního penzijního systému České republiky, získat pro to maximální konsensus politických stran a o této nezbytnosti přesvědčit širokou občanskou veřejnost.

Cílem pravice je využít nepříznivý demografický vývoj ke snížení nákladů na pracovní sílu, omezení solidarity a zvýšení vlivu soukromých pojišťoven.

Vzhledem k tomu, že představy o nutných změnách důchodového systému se podle názorů jednotlivých politických stran značně rozcházejí, nebylo dosud k takto radikální reformě přistoupeno a postupuje se takzvanou salámovou metodou postupných změn.

Stručná charakteristika důchodového systému v České republice

Základní důchodové pojištění je kolektivní garantované státe a pro výdělečné činné osoby povinné (Ozbrojené složky mají vlastní důchodový systém).

Zahrnuje v sobě:

starobní důchody

pozůstalostní důchody

invalidní důchody

 

Pokračování

Zdroj: Z materiálů dr. Miroslava Opálky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.