Quo vadis, Ne základnám ?

nezaklTen, kdo sleduje dění kolem hnutí odpůrců americké základny na našem území, si musel v poslední době všimnout určitého napětí.

Poslední akce hnutí Ne základnám, demonstrace a pochod Prahou dne 15.3.2008 vyvolal některé odmítavé reakce. (např. 1, 2, 3, 4)  Proč ? Kdo stál za těmito názory ?

Bylo ihned na počátku jasné, že odpůrci základny to nebudou mít lehké. (Na Novém směru se to v podstatě psalo dávno (5) – pozn. red.) Jasně se potvrdilo, že budou označováni za levičáky, komunisty, a tedy v podstatě za pomatence, diskreditováni stykem s kdovíjakými rozvědkami, bude se hledat v minulosti vše, co by je mohlo poškodit. To vše se stalo a zájemce si může vše toto vyhledat na uplynulých stránkách našeho prodejného tisku a ještě prodejnějších autorů. (6)

Co se po poslední akci stalo ? Nu ano, s demonstranty šli také mladí komunisté. Odpůrci základny z řad voličů pravice spustili pokřik. Oni přece s tímto nechtějí mít nic společného, akce měla být proti radaru, kdežto ve vystoupeních se hovořilo i o jiných problémech – proti válečným konfliktům, proti porušování mezinárodního práva, proti vládě, která to vše podporuje. A nejen že hnutí podporují levicové síly, na hnutí se prý „přiživují“ malé strany. Atd., atp.

A tak tu byl problém – jako by nestačily vnější útoky, vznikl rozpor uvnitř. Nezanikl, stále tu je a čeká na svou příležitost.

A tak tu stojíme před otázkou – může existovat nepolitické hnutí ? Nebyly naivní představy o tom, že všichni odpůrci se spojí a společný postup různorodých sil zabrání tomu, co odmítá drtivá většina společnosti ?

Ano, možná by tu byla cesta – aby mladí komunisté (a vůbec všichni komunisté) z hnutí odešli, a nebo aspoň neprovokovali svými rudými prapory. Ano, činitelé Ne základnám toto už zkoušeli a  na demonstracích přemlouvali KSM, aby svými prapory „nediskreditovali“ hnutí. Proč však nikdo neprotestoval proti transparentům „Zelení proti radaru“ nebo „Mladí socdem proti základně“ ?  Na akcích byli také pestře pomalovaní anarchisté, gayové a další s výrazně antikomunistickými hesly. Protestoval někdo ?

Bohužel, nikdo na počátku problému a ještě před vznikem k hnutí neprovedl analýzu složení takového hnutí, jeho složek a prvků, jejich sociální základny, zájmů. A tedy podle toho prognózovat vývoj jednotlivých proudů v hnutí, v závislosti na vývoji situace. Ten, kdo by toto provedl, předvídal dynamiku jejích složek pod vlivem různých okolností, stal by se také hegemonem celého hnutí.

Proti základně stojí různé proudy a jejich pohnutky jsou různé.

Jedni, zejména místní obyvatelé, se obávají zejména zdravotních dopadů činnosti radaru. Co s nimi udělá přesvědčovací kampaň o zdravotní nezávadnosti základny za účasti prodejných „vědců“? Přesvědčí je to? Stanou se z nich stoupenci? Alespoň z některých? Třeba jeden z hlavních postav hnutí, starosta Trokavce Jan Neoral říká, že by mu nevadila jakákoli jiná americká základna (s vojáky by rád chodil na pivo), ale radarové monstrum mu vadí.

Dalším vadí přítomnost cizích vojáků na území ČR. Ale ti tady už přece dávno jsou – různí poradci, vojáci na cvičeních. Podaří se je přesvědčit, že o pár set vojáků míň nebo víc?
Další, třeba Zelení uvádí, že radar není zařazen do struktur NATO. Znamená to, že pokud se na vrata dá tabulka s touto firmou, budou pro ? (Nemluvíme o oficiálních špičkách Strany zelených – o jejich „pružnosti“ vůči jakémukoli problému, se snad už přesvědčil i ten největší snílek.)

Jiní jsou proti širším aspektům vzniku této základny – zbrojení, zvýšení mezinárodního napětí, namíření proti Rusku, nebezpečí odvetného úderu, zvýšení možnosti teroristických útoků…

Jiným vadí i evidentní lži, jimiž nás vláda krmí.

Zkrátka, hnutí soustřeďuje různé složky. Ty mají své zájmy a odpor proti základně, ať už americké, radarové, nebo tomu, co vyvolá a co představuje, bylo nutné vystihnout. Vytvořit průsečík z těchto zájmů. I když ten se jaksi vytvořil živelně, bez vedení se může také živelně rozpadnout.

Nyní už je pozdě.

Hnutí mělo být sjednoceno už na počátku nějakou chartou, prohlášením, které by propojilo všechny tyto zájmy a jasně stanovilo jak postup, tak i cíl hnutí.
To nemohli udělat demonstranti na náměstí. Nemohl se také vytvořit bez účasti některé složky hnutí. A nikoli nevýznamnou složkou jsou vyloženě levicové součásti : KSČM především. Není jasné, proč KSČM se nechopila příležitosti vnést rozhodující slovo do struktur Ne základnám. Stále se staví do obranářské pozice „nediskreditovat“ hnutí?
Všichni víme, že to bude jediná KSČM, která jasně a zásadově bude proti základně, za referendum, která od počátku upozorňuje na fakt, že cizí základna je v rozporu s Ústavou ČR.

ČSSD se otočí s větrem, o Zelených si nedělejme iluze, špičky pro svůj prospěch udělaly nejeden kotrmelec.

Neúspěch protizákladnového a protiradarového hnutí nebude proto, že mladí komunisté mávali rudým praporem, ale proto, že KSČM není schopna vyjít z parlamentních lavic.

Odkazy

1. Čulík, J.: Doktrinářské fiasko na Pražském hradě. http://www.blisty.cz/art/39536.html
2. Dopis Janu Tamášovi: Zbytečně jsem přijel až z Ostravy. http://www.blisty.cz/2008/3/17/art39539.html
3. Čámský, Pavel: K čemu taková „demonstrace“? http://www.blisty.cz/2008/3/17/art39562.html
4. Organizátoři nezvládli ani propagaci, ani režii. http://www.blisty.cz/2008/3/17/art39546.html
5. Jste z Dobříše? Těšte se na základnu! http://www.novysmer.cz/content/view/134/51/
6. Pacner, K.: RADAR: Platí Rusové akci Ne základnám? To těžko zjistíme. http://neviditelnypes.lidovky.cz/radar-plati-rusove-akci-ne-zakladnam-to-tezko-zjistime-p1g-/p_politika.asp?c=A080109_173335_p_politika_wag
7. „Kdyby tu v Brdech měla být americká motostřelecká, kulometná, ženijní, jakákoliv posádka, jsem pro. Třeba by k nám do Trokavce chodili na pivo – a já bych si oživil angličtinu. Ale radarové monstrum tu nechci.“ Neoral, J.: Klvaňa: Jaký pán, takový kmán. http://www.blisty.cz/art/39921.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.