Ze Zpravodaje europoslance D. Strože (2)

euRozhlasový zpravodaj Vít Pohanka konečně odvolán z Evropského parlamentu

Žijeme u nás prazvláštní dobu. Mnohé, co bylo ještě po téměř celé minulé století považováno za negativní, je v současnosti kladem, za lidské přednosti je tedy považována lež, drzost, egoismus, bezohlednost anebo hrabivost.

Na odiv se také čím dál více bezostyšně vystavuje neznalost, nerkuli vyložená hloupost. Holedbat se vlastní nevědomostí, někdy až úplnou omezeností, stalo se pak doménou především českým žurnalistům. V minulém čísle tohoto Zpravodaje jsem upozorňoval na úděsné blábolení novinářky Šafaříkové, tzv. zpravodajky Lidových novin v Evropském parlamentu a už bych mohl rozcupovat další várku jejích někdy až nesmyslných výtvorů, předkládaných pravidelně nebohým českým čtenářům, nemajícím k dispozici jiný (nejlépe ovšem zahraniční) informační zdroj. Mezitím se mi ale do rukou dostalo cosi ještě mnohem úděsnějšího, a to šokující výplody Víta Pohanky, donedávna v EP zastupujícího Český rozhlas. Ve zpravodajském internetovém serveru Mf Dnes, prý „nejčtenějšího seriózního deníku v Česku", s naprostou vážností přiznává, že se v budovách EP nedokáže zorientovat a za celý čas svého působení  (od  roku  2006)  neumí vyhledat kanceláře poslanců anebo třeba v rozlehlých garážích znovu nalézt své zaparkované auto. A protože si údajně připadá „jako pokusná krysa marně hledající východ z bludiště", ve skutečnosti však jako provinční křupan, přesazený náhle do „velkého světa", přenáší svou tupost i na hlavy europoslanců, jimž se podle jeho mínění nemůže přece vést jinak. Evropští poslanci prý jednoduše netrefí tam, kde by měli být (rozuměj na různých zasedáních), z čehož pak zároveň vyplývá i jejich údajná nízká pracovní aktivita. A jelikož je Pohankovi parlamentní bludiště natolik složité a nepřehledné, nemohl prý ani naplno vykonávat práci, kvůli které tam byl rozhlasem vyslán. To je tedy doopravdy jedinečná výmluva! Samozřejmě, že odpovídající celkové úrovni neschopného žvástala, jehož primitivní kydy z EP byla až dosud odkázána poslouchat značná část českého občanstva.

Za dlouhé téměř čtyři roky ke mně Vít Pohanka při svém bloudění pro něho nepřehlednými budovami EP nenašel cestu (nenapadlo ho ani zatelefonovat, poslat e-mail), přesto se ale odhodlal na již zmiňovaném „seriózním" serveru otřít se hnusně i o mou osobu. Neměl prý až doposledka potuchy, že v EP zasedá komunistický básník Daniel Strož, jeho vlastními slovy „múzou políbený poslanec europarlamentu", jehož jedna z knih se jmenuje Stejně tu zahřmí a Výbor
z veršů protirežimních
je její podtitul. Již samotný název knihy vzbudil v Pohankovi pravděpodobně hrůzu, proto ji raději ani neotevřel a čtenářům svého výpotku předložil jen báseň ze zadní strany obálky, jejímž posledním veršem byl pojmenován celý soubor. Čtenář má prý sám posoudit její kvalitu, napsal Pohanka, asi značně rozrušený, a to i přesto, že v EP údajně „už narazil na různá individua", ale kombinace básník-europoslanec je pro něho ta největší novina. Hle, jaký lidský druh vynesla do výšin současná doba! Jak suverénně se dokáže ignorant Pohanka vyvyšovat nad jiné a přitom ještě v nabubřelé blbeckosti zdůrazňovat, že o těch, o nichž mel přinášet reportáže a o jejichž práci měl referovat neví vůbec nic, že je vlastně ani nezná, ačkoliv ho jistě také kvůli tomu Český rozhlas do EP delegoval.

V mediální branži pracuji už čtyři desetiletí, z toho přes polovinu v evropském za-
hraničí, ale nevzpomínám na případ, že by si kdosi z člověka, jako v mém případě uváděného nejméně ve dvaceti literárních slovnících, desítkách antologií, řadě školních učebnic, nejrůznějších odborných publikacích, autora zhruba asi třiceti knih, jejichž převážnou část mají v depozitářích Í světové knihovny, jednoho z nejproduktivnějších exilových nakladatelů a vydavatele a šéfredaktora význačného literárního časopisu, dovolil udělat jakéhosi příležitostného pisálka. K tomu snad musí být zapotřebí jenom tak nesmírně veliká porce kru panství a hlupství, jaká byla dána do vínku právě Vítu Pohankovi. Je tedy jenom dobře, že se svým „zpravodajováním" v EP končí. Horší zprávou ovšem je, že tato novinářská nula nul už znovu rozpřahá své ušmudlané plachty a odlétá do Washingtonu, odkud bude – a zřejmě opět stejně „odborně" – k rozhlasovým posluchačům nadále promlouvat.

 Je mi líto české veřejnosti, závislé na informacích takových kvalit. Ve skutečně demokraticky pluralitním prostředí by byl Pohanka zaměstnavatelem za naprostou neschopnost vykopnut tak, že by se tvrdě dotknul dlažby. 

Daniel Strož, europoslanec za KSČM.

Zpravodaj 4/2008. Informace o aktivitách europoslance Daniela Strože. Vydání financováno francí GYE/NGL Evropského parlamentu. 

http://www.kscm.cz/article.asp?thema=3871&item=38658&category=

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.