Miloslav Ransdorf: Diskuse kolem trabantu

logo VII. sjezd KSČM mi přinesl jisté komplikace. Mé kritické vystoupení o stavu strany při zdůvodnění kandidatury na předsedu nebylo dobře pochopeno. Nejsem spokojený s výkony vlastní strany  a nemohu se zříkat vlastní spoluodpovědnosti za tento stav.

 

Historicky byla radikální levice tahounem modernizace, zatímco dnes je vnímána u nás (a nejen u nás) jako spíše konzervativní síla. Vyzval jsem stranu, aby snažila být opět tahounem a nositelem modernizace, aby prosazovala nové myšlenky a hodnoty. Bude-li KSČM terénem, který dává šanci na dobrodružství hledání, bude zajímavá pro mladé lidi. 
Strana nevyužívá svůj obrovský potenciál. Lidská důstojnost je to, co integruje ostatní levicové hodnoty. Musíme bojovat každý den proti strachu, který nabyl ekonomické podoby a otravuje životy spoluobčanů. Leccos jsme dokázali a neumíme to ani propagovat. Pro mediální oblast platí, že naše reprezentace je jako trabant, poslouží, ale nenadchne. Tento stav se musí změnit a já jsem vyjádřil přesvědčení, že to dokážeme a ukázal i některé cesty k tomu, například vzkřísit program aktivní sociální sebeobrany. Ale bonmot o trabantu se obrátil proti mně. Tím spíše, že se ho hned chopili novináři.     

Soudím, že levice v České republice musí aktivněji čelit konceptuální krizi a zvýšit i svou akceschopnost. Já pro to udělám vše, co bude v mých silách.

zdroj: www.ransdorf.com 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.