Jde o váš život

logo Česká vláda chystá reformy zdravotnictví po vzoru USA. Nás zajímalo jak takové americké zdravotnictví funguje v praxi. Bohužel, nemám kontakty ani možnosti zjistit si to na oficiální úrovni, proto jsem se na otázky o americkém zdravotnictví zeptala českého emigranta, který se vrátil zpět do České republiky po 25 letech. Jeho informace jsou tak strašné, že skutečně jde o život a není důvod si brát ze špatného systému příklad. Bohužel ti co mohou získat informace z oficiálních  zdrojů, dosud neměli zájem informace ověřit.

 

1. Jak stát řídí zdravotní péči v USA?
Vůbec nijak. Není žádný zákon, který reguluje činnost pojišťoven, Pojišťovna si dělá co chce.
Pouze existuje antirasistický zákon.

2. Jak se u vás platí zdravotní pojištění a kolik procent z platu?
Na placení zdravotnictví není žádný zákon. Takže to není jako v ČR, kde musí mít každý zdravotní pojištění. Pouze některé podniky platí zaměstnancům pojištění a to pouze, aby přilákali kvalitní pracovníky. Zdravotní pojištění mají ve většině jen starobní důchodci, za které to platí stát- tzv. federální pojištění. Řada lidí chodí do práce hlavně kvůli pojištění a proto ji nemůžou libovolně měnit. Každý má jiné zdravotní pojištění, takže se nedá říci kolik procent z platu. Spíš je to v USA jako u nás životní pojistka. Neznám nikoho, kdo si platí sám zdravotní pojištění.

3. Kolik lidí nemá zdravotní
pojištění a proč?
V USA nemá 50 miliónů lidí zdravotní pojištění, což je každý šestý občan. Nemají pojištění, protože na to nemají peníze. Jakmile máte onemocnění, tak vás pojišťovna nepojistí na tu nemoc, jenom na to ostatní a cena za pojištění astronomicky vzroste. Takže třeba cukrovka, vysoký tlak, rakovina atd. jsou nemoci, na které vás nikdo nepojistí.

4. Platí se u vás ošetření u doktora a kolik to stojí?
Prohlídka u doktora stojí 200 dolarů za těch 15 minut ošetření. Léky na chřipku tak 50 dolarů.
Den na JIP stojí kolem 10 tisíce dolarů.

5. Kolik se platí za léky a kolik platí pojišťovna?
Prvních 2000 dolarů platí člověk sám za léky a i veškerou lékařskou péči a potom teprve pojišťovna platí 80% z ceny léku či ošetření. Pokud je pacient pojištěn.

7. Mohou si Američani vybrat svého praktického doktora i specialistu?
Ne lidé si vybírají podle seznamu, který jim dá pojišťovna. Ve skutečnosti chodí k nejbližšímu doktoru a do nejbližší nemocnice ze seznamu, takže výběr není. Každá nemocnice by měla každého ošetřit, ale neděje se tak. Nemocnice pak musí platby od lidí vymáhat. Jsou případy kdy lidi umřeli před nemocnicí. Je zajímavé, že v USA nejsou vězení pro dlužníky a na Floridě vám nemůžou zabavit dům. Existují kliniky pro chudé, kde je péče nekvalitní a na ošetření se čeká pro velký zájem čtvrt roku a proto se zákroky dějí pozdě a lidi zbytečně umírají.

8. Jaká je úroveň a dostupnost zdravotní péče? Ošetří pojištěnce každá nemocnice po celých USA nebo jenom ty co mají smlouvu s pojišťovnou?
Nechá si to pak nemocnice proplatit od pojišťovny nebo to musíte platit ze svého? K pojištění máte seznam preferovaných lékařů, u kterých vám pojišťovna zaplatí 80% z ceny ošetření. U nepreferovaných lékařů to je pouze 50%. Pojištění platí jen v určitém státě, takže není možné cestovat za prací jinam. To platí i o pojišťovně, která chce koupit naše zdravotnictví. Sama doma lidem neposkytuje kvalitní služby. Nevím přesně, jak to chodí s tím vymáháním plateb.

9. Jsou u vás nemocnice, polikliniky a ordinace lékaře soukromé nebo státní?
Všechny jsou soukromé. Pouze existují nemocnice pro veterány- ty jsou federální, je jich málo, je tam také nekvalitní péče. Dlouhé čekací doby a pozdní zákroky.

10. Jak velký plat mají doktoři a sestry?
Plat sestry je asi 1500 dolarů. Záleží na nemocnici. Plat doktora taky asi 3 až 5 tisíc dolarů.
Minimální mzda ze zákona je jen 7 dolarů za hodinu což dělá asi těch 1200 dolarů za měsíc.

11. Jsou údaje o vašem zdraví na internetu?
Na internetu ty informace asi jsou, protože lékař vyšetření musí hlásit pojišťovně. Ale ani vy se nemůžete podívat na své zápisy. Musel by být notářsky ověřený podpis na žádosti a asi hrozná procedura.

12. Jsou korporace zdravotních pojišťoven se zdravotními zařízeními?

Ano viz seznam preferovaných lékařů.

13. Funguje konkurence ve zdravotnictví u vás?
Nefunguje. Každý chodí do nejbližší nemocnice a k nejbližšímu doktoru.
Stejně je konkurence nesmysl. Nevíte, jak se doktor bude chovat.

14. Který z kandidátů na prezidenta chce zdravotní systém změnit?

Hilary Clintonová kdysi chtěla univerzální zdravotní pojištění. Tento návrh se nedostal ani do senátu. Obama má v programu, že každého Američana stála válka v Iráku 15 000 dolarů. Za to by měl každý pojištění. Republikového kandidáta Mc Caina označují za válečného zločince, protože se v Americe mluví už o miliónu zabitých Iráčanů. I deset zabitých lidí by stačilo na prohlášení válečným zločincem.

15. Jak fungují a za co bojují odbory ve zdravotním zařízení?
Odbory jsou většinou jen pro střední zdravotní personál. Málokterý doktor je v odborech.

16. Kolik lidí zbankrotovalo kvůli zdravotní péči?
Za rok v USA zbankrotují 2% rodin. Z toho 60% rodin ze zdravotních důvodů.
To znamená , že jim seberou všechno, až do výše životního minima. Prezident Bush úroveň životního minima ještě snížil.

17. Jak jsou Američani spokojeni se zdravotním systémem?
Ve filmu SICKO od režiséra Moore režiséra filmu 911 stupňů Farenheita je vidět, jak systém zdravotnictví funguje, nebo přesněji řečeno nefunguje. Mluví se tam i o tom, že kubánský systém zdravotnictví je lepší. 9 lidí z 10 by systém zdravotnictví v USA změnilo. Ten jeden člověk z deseti je mladý zdraví a má dobré pojištění – to je jen pár sobců.

18. Na doplnění zajímavých postřehů z Ameriky jsem se zeptala i na názor Američanů na radar u nás.

USA mají 400 základen po světě. Pro ně je problém radaru u nás skoro nicotný. Ale zeptám se svého senátora co tomu říká. Kandidáti na prezidenta se bojí k těmto otázkám zbrojení vyjadřovat. Ovšem Hilary Clintonová byla svého času pro války a dala zelenou i válce v Iránu.

19. A jak to vypadá s demokracií v USA a u nás?

U nás v ČR je hrozná politická kultura. Lidé se bojí vyslovit svůj názor, což v USA není. Slovo komunista je tu nadávka přitom demokrati v USA mají komunističtější názory než KSČM u nás. I třeba za prezidenta Cartra byla daň bohatých 90%. Jack London se hlásil, že je komunista. Chcete kritizovat i jeho?

Děkuji za odpovědi.

Karolína Krátká

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.