Beseda s ruským generálem v Praze

logoJevgenij Bužinskij, ruský generál na konferenci  o protiraketové obraně v den podepsání smlouvy s USA 8.7.2008. Přinášíme zkrácené informace z konference.

Protiraketová obrana se tvoří od 50. let. V roce 1972  byla podepsána smlouva o protiraketové obraně. Prezident Nixon řekl, že protiraketovou obranu potřebuje ten, kdo udeří jako první, aby odvrátil odvetný úder.

Tento systém má být proti raketám na západě Ruska.  Argument že 10 raket proti tisícům není opodstatněný. I jedna raketa nadělá škodu.

USA se nezastaví v Polsku, ale budou rozmísťovat rakety třeba v Holandsku apod. Několikrát generál řekl, že hrozba z Iránu je nereálná, nemají průmyslové zázemí na výrobu raket ani možnosti jak rakety vyzkoušet. 54% zahraničního obchodu Iránu je s EU. Proč by s ní tedy válčili?  Vláda Iránu nejsou sebevrazi.  Rakety ani nemohli dovést, protože jsou kontrolováni.  Rakety se musí testovat  a musí mít přístroje na vyhodnocení testů a ty možnosti má jenom USA, Francie a Rusko.  Území Iránu je dlouhé jen 2000km. Mají pouze staré sovětské rakety SCAT s doletem dva tisíce kilometrů a ty vylepšit nejdou.  I kdyby začali nové vyvíjet bude ještě 5-7 let než je začnou vyrábět a to je dost času na přípravu obrany. Střepy sestřelených raket budou dopadat na území států EU a podle USA to bude mít minimální efekt? Ale co to je ten minimální efekt?

Rusko neustálé předkládá návrh na společný postup proti hrozbě. Navrhuje poskytnout do systému radar v Azerbadžánu a druhý, který se dokončuje.  Američané radary navštívili a přesvědčili se, že zachytí i rakety s Iránu.    Naše radary jsou kompatibilní s americkými radary.  USA ale spolupráci s námi odmítají. Generál Obering na konferenci řekl, abychom nebyli naivní, že se prý zvýší bezpečnost a spolupráce, protože nám žádné technologie nedají.  Irán se snažil získat rakety, ale nepovedlo se jim to a chce rakety proti Izraeli s doletem 2300km.  A na ty rakety dosavadní systém obrany  stačí. Nikdo ho nepřesvědčil, že Irán chce napadnout Evropu nebo USA. Severní Korea zkoušela raketu, která omylem letěla jinam a dál než se počítalo a přeletěla Japonsko.  To byl špatný okamžik, ale víckrát se to nestane.

Diskuse:

Na dotaz z publika že se Iránu nedá věřit, že už se jednou věřilo Hitlerovi, odpověděl, že se to nedá srovnávat.    Rusko trpí terorismem víc než země v Evropě.  Šanghajská organizace je spíše na ekonomické spolupráci a jde o obranu stávajících hranic. Má dobré antidrogové centrum v Afghánistánu, které může být všem vzorem. Radar u nás nemá monitorovat území Ruska, ale navádět rakety na Rusko.

V roce 1967 prý sovětský prezident žádal o možnost poslat sem dvě divize vojáků, bylo mu to zamítnuto, tak se stal rok 1968. Co může malý stát dělat, když na nás tlačí  po 20 letech další supervelmoc?  Odpověděl, že  je zajímavé srovnávat totalitní SSSR s demokratickými USA 🙂 A máme zkusit smlouvu nepodepsat a uvidíme co se stane.

Polsko se brání raketám, má požadavky, chce chránit šachty a tady se USA dostali do pasti, protože musí přiznat, že rakety jsou proti Rusku. Šachty v Polsku se dají využít pro rakety s jadernými hlavicemi , do jedné šachty pro antiraketu se vejdou tři rakety s jadernými hlavicemi.  Radar v Mukačevu byl na sledování 6. flotily USA, jestli jí chtějí sledovat, tak ať si ho NATO vezme, dodal generál Bužinskij.

Rusko má radary tam, kde nikdo nežije. Říkal, že se nebudeme strašit odvetnými akcemi. Řekl, že po skončení studené války Rusko nikoho nebombardovalo. V USA jsou prý po univerzitách vtipy na Buse na jeho inteligenci. Na problém geopolitického zájmu velmocí a ČR odpověděl, že Rusko má svých starostí dost a ke komu se přikloníte to je váš osud.

Systém proti neexistují hrozbě je  drahá hračka a tedy je to proti Rusku a útočný systém.
Talibán jsou sebevrazi, ale ne Irán a i kdyby, když to budeme sledovat spolu, tak žádná hrozba nehrozí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.